Kuiltje

Met dit bord zou je kind wél groenten eten

14 januari 2021 13:03 Aangepast: 14 januari 2021 18:20
De kinderen van Marieke van der Snel testen het bord voor ons Beeld © EditieNL

Het is een herkenbaar onderwerp probleem in veel huishoudens: kinderen die het vertikken om groenten te eten. HAK beweert de oplossing in handen te hebben: zij verkopen sinds vandaag een bord waarmee je je kroost toch aan de bonen en worteltjes krijgt.

Hoewel het bord er op het eerste gezicht uitziet als een vrij simpel wit exemplaar met een kuil erin, schuilen er wetenschappelijke theorieën achter. Consumentengedragswetenschapper Betina Piqueras-Fiszman is een van de mensen van de Wageningen University & Research die eraan hebben gewerkt.

Het oog wil ook wat

"Het is heel belangrijk hoe het eten wordt gepresenteerd", vertelt Piqueras-Fiszman aan EditieNL. Dat heeft niet alleen een effect op hoe lekker we het vinden, maar ook op hoeveel we eten. We proeven eerst met onze ogen en daarna pas met onze mond."

Het bord is wit en heeft een kuil Het bord is wit en heeft een kuil

Het bord is ontworpen aan de hand van een aantal wetenschappelijke principes. "Zo spiegelen kinderen zich continu aan het gedrag van hun ouders. Ze doen niet wat jij zegt, maar wat jij doet. Daarom hebben we het bord niet van plastic gemaakt met een afbeelding erop, maar van keramiek. Het lijkt op dat van papa of mama. Dit zorgt ervoor dat een kind het gezonde eetgedrag van de ouders makkelijker volgt."

Delboeuf-illusie

Het bord is groter dan een gewoon kinderbord. "Hierdoor lijkt de portie kleiner", vertelt Piqueras-Fiszman. "Voor de hersenen lijkt de maaltijd veel beter behapbaar. Door een verhoogde en gekleurde rand weg te laten wordt dit effect, dat de Delboeuf-illusie heet, nog eens versterkt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Luncht jouw kind gezond genoeg? Deze onderzoekers denken dat het veel beter kan

De verdieping in het bord zorgt dat er meer groenten geserveerd kunnen worden zonder dat het opvalt. "Als ergens meer van op je bord ligt, eet je er automatisch ook meer van."

Kleur

Daarnaast is er gelet op kleur. "Een witte ondergrond zorgt ervoor dat onze hersenen de groente aantrekkelijker vinden, waardoor ze als smaakvoller worden ervaren. De plek waar de groenten liggen is de witste plek op het bord. Dit helpt om de groente nog aantrekkelijker te maken ten opzichte van de rest van de maaltijd."

Betina Piqueras-Fiszman Betina Piqueras-Fiszman

Bovendien raadt ze aan om te kiezen voor de weg van de minste weerstand. "Eten dat dichter bij je ligt, belandt makkelijker in je buik. Draai het bord daarom met de groenten naar het kind toe."

Ook voor volwassenen

De wetenschapper benadrukt dat het bord niet voor álle kinderen zal werken. "Maar HAK heeft het op een geselecteerde groep kinderen uitgeprobeerd en zij waren erg enthousiast. Ook volwassenen kunnen dit bord gebruiken. Voor hen gelden dezelfde principes."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste Hulp Bij (Op)voeden: hoe zorg ik dat mijn kind gezond eet?

Peuterpuberteit

Kinderen eten meestal goed totdat ze 1 tot 1,5 jaar oud zijn, weet kinderpsycholoog Tischa Neve. "Eenmaal in de peuterpuberteit krijgen ze doordat ze ook nee kunnen zeggen een eigen wil. Bovendien verandert hun smaak in deze tijd en hebben ze minder eten nodig. omdat ze minder groeien. Ouders willen dat kinderen gezond en goed eten en dat het leuk is aan tafel en dus heb je met deze combinatie voor je het weet eetgedoe.", vertelt ze aan EditieNL.

Ze waardeert het initiatief van HAK maar vraagt zich af of het bord echt wat toevoegt. "Het is gewoon een wit bord met een kuiltje erin. Je kunt net zo goed tegen ouders zeggen dat ze op een groot wit bord niet al te veel eten moeten aanbieden." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Minions maken onze kinderen dik

Neve raadt ouders aan om het kind te observeren. "Kijk wanneer het wel eet. Eet je kind vooral pannenkoeken? Hoe heb je die dan gemaakt? Heeft het kind meegeholpen en was het daardoor gezellig? Hou ook in de gaten wat-ie allemaal aan snacks krijgt, misschien heeft het kind daardoor geen honger."

Leren-lusten-plan

De kinderpsycholoog heeft 'leren-lusten-plan' bedacht. "Ik kijk met kinderen naar het eten dat zij al wel lusten en vraag ze wat ze denken dat ze nog meer kunnen lusten. Door een kind de regie te geven, geef je ze een soort macht."

Daarnaast legt ze de kinderen uit dat ze soms wel tien tot vijftien keer iets moeten proberen voordat ze aan de smaak gewend raken. Als laatste advies aan de ouders laat ze weten dat eten vooral geen strijd moet worden. "Praat er niet steeds over aan tafel. Maak het gezellig en spreek af: na het eten is het klaar. En dan natuurlijk ook niets meer geven daarna."

 

De test

EditieNL neemt de proef op de som en heeft drie kinderen van 10, 7 en 3 jaar benoemd tot testpanel. Hun reactie zie je vanavond om 18.15 uur op RTL 4.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore