Zeldzaam

Zeldzaam: levende zeepaardjes gevonden op meerdere Waddeneilanden

13 januari 2021 15:26 Aangepast: 13 januari 2021 16:12
Het zeepaardje op Vlieland Beeld © De Noordwester

Op Texel, Vlieland en Ameland zijn de afgelopen week levende zeepaardjes gevonden op het strand. En dat is bijzonder, want zeepaardjes komen hier niet vaak voor. Als ze al gevonden worden, is dat meestal ook niet levend.

Diana Rolf was met haar hond aan het wandelen op het strand van Vlieland toen ze een zeepaardje zag liggen. Ze belde met De Noordwester Waddencentrum en Zeeaquarium om er een melding van te maken.

"Hij leefde nog wel, zodra ik hem in mijn hand had begon 'ie te krioelen, dus ik heb hem in het water gehouden om hem nat te houden", vertelt ze aan EditieNL. Het zeepaardje werd opgehaald en naar het aquarium gebracht.

Diana vond het zeepaardje op het strand Diana vond het zeepaardje op het strand

Tweede keer

Naar omstandigheden gaat het wel goed met het diertje. "Ik kreeg gisteravond bericht dat hij wat gegeten had in het aquarium, en vanochtend kreeg ik een foto geappt. Hij houdt zich nu met het staartje vast aan dingen in het aquarium", zegt Diana.

Dat bevestigt medewerker Lars Kuijpens. "Het gaat op zich wel goed", vertelt Kuijpens. "Hij was in het begin vrij rustig, hij heeft wat gegeten en dat ging wel goed." Het gebeurt volgens hem niet vaak dat een levend zeepaardje naar het aquarium wordt gebracht. "We hebben een tijdje terug er ook eentje gehad, maar die redde het niet. Misschien worden er wel meer gevonden, maar dat is bij ons niet bekend. Ze komen hier wel voor, maar niet heel veel."

Zakje met zout water

Ook op Ameland werd afgelopen weekend een levend zeepaardje op het strand aangetroffen. "De vinder had een hondenpoepzakje gevuld met zout water en het zeepaardje daarin gedaan, en is daarna zo snel mogelijk naar ons gereden", vertelt William Beijaard van Natuurcentrum Ameland, waar het zeepaardje nu in een aquarium zit.

Dit zeepaardje werd gevonden op Ameland Dit zeepaardje werd gevonden op Ameland

De aquariummedewerkster heeft het zeepaardje laten acclimatiseren en het diertje later die avond bij de andere zeepaardjes gezet. "Hij hechtte zich direct aan het zeewier en dat is een goed teken", zegt Beijaard. Kijkende naar het gedrag van het zeepaardje lijkt het goed te gaan.

Natuurcentrum Ameland heeft meer zeepaardjes in het aquarium, maar die waren bijvoorbeeld bijvangst van vissersschepen. "We hebben nog nooit eerder een levende van het strand binnengekregen."

Zeldzaam

Ecomare op Texel heeft er sinds afgelopen weekend ook een zeepaardje bij. Dierverzorger Jarco Havermans vond zaterdag namelijk ook een levend zeepaardje op het strand van Texel. "Er spoelen eigenlijk nooit levende aan", zegt ook Havermans. "Het is zeldzaam. In de tweede helft van 2020 zijn er vier meldingen van gedaan. In de eerste weken van dit jaar zijn er al vijf levend gevonden."

Dat is opvallend, vindt de dierverzorger. "Het kan bijna geen toeval meer zijn."

Klimaatverandering

De precieze reden waarom de diertjes afgelopen weekend aanspoelden is lastig aan te wijzen, maar volgens Havermans speelt klimaatverandering er ook een rol in. "Dieren uit gematigde en subtropische zeeën kunnen het in de zomer prima bij ons redden. Maar in de winter worden ze verrast, omdat het toch te koud wordt voor ze", legt hij uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede dolfijn dit weekend aangespoeld aan Zeeuwse kust

In het wild kunnen zeepaardjes leven in wateren tot zo'n negen graden. Het is hier nu dus te koud voor ze. "Ze leven hier wel, maar in de winter zoeken ze meer het zuiden op. Ze zitten hier nu dus buiten hun leefgebied voor de winter."

Het gevonden dier is het enige zeepaardje in Ecomare. Het gaat nog niet zo goed met het beestje. Havermans: "Hij eet nog niet. We voeren hem hele kleine garnaaltjes. Maar wat je ziet, is dat de spijsvertering uitgaat voor ze doodgaan, het is lastig om die weer aan geslingerd te krijgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore