'Dieren met een verhaal'

'Hoogspanningsmarter' krijgt plekje in Natuurhistorisch Museum Rotterdam

13 januari 2021 12:59 Aangepast: 13 januari 2021 13:41
De marter komt bij de collectie 'Dode dieren met een verhaal' Beeld © Het Natuurhistorisch

De steenmarter die gisterochtend een flinke stroomstoring veroorzaakte in de Achterhoek krijgt een plekje in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

De marter was in een elektriciteitshuisje in Borculo gekropen en had daar kortsluiting veroorzaakt. Daardoor zaten 11 duizend huishoudens een tijd zonder stroom. Het diertje overleefde het incident niet.

Het Natuurhistorisch Museum neemt de marter nu op in de collectie 'Dode dieren met een verhaal'. Conservator Bram Langeveld kon hem dinsdagmiddag veiligstellen voor de museumcollectie: "We hebben inmiddels wat ervaring met geëlektrocuteerde aanwinsten. Een typisch kenmerk is de schroeilucht van verbrand haar. Ook deze Hoogspanningsmarter had die onmiskenbare geur", laat het museum weten.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dode steenmarter uit deeltjesversneller krijgt mooi plekje in Rotterdams museum

Het beestje heeft verder verkoolde nagels, geschoeid haar en verkrampte pootjes. De klap was enorm. "Van de punt van de staart is zelfs alle vacht verdwenen. De hitte die vrijkwam was intens: massieve stalen bouten waarmee de transformatoren bevestigd waren zijn zelfs gesmolten. De Hoogspanningsmarter zal er echter weinig van hebben meegekregen; het dier moet op slag dood zijn geweest."

Dominomus

Naast de marter bestaat de collectie 'Dode dieren met een verhaal' ook uit andere dieren die op een bijzondere manier aan hun eind kwamen. Bijvoorbeeld de Dominomus, de McFlurry Egel en de Mondkapmeeuw

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore