Chatdiensten

Nieuwe gebruiksvoorwaarden WhatsApp: moeten we overstappen naar Signal?

13 januari 2021 11:29 Aangepast: 13 januari 2021 18:20
Beeld ter illustratie Beeld © EditieNL

Bijna iedereen heeft wel WhatsApp. Maar er is onrust over de chatdienst nu WhatsApp nieuwe gebruiksvoorwaarden heeft en meer gegevens gaat delen met Facebook. Dat is voor sommige mensen reden om te kijken of ze over kunnen stappen naar een andere chatdienst, zoals Signal. Maar heeft dat zin?

De nieuwe voorwaarden gaan vanaf 8 februari in. Door de datadeling kan een WhatsApp-account aan een profiel op Facebook worden gekoppeld. Toch hoeven gebruikers van de app in Europa zich hier geen zorgen over te maken.

"Voor ons verandert er eigenlijk niks, WhatsApp houdt zich netjes aan de Europese wetgeving", zegt advocaat Menno Weij. Hij is gespecialiseerd in ICT-recht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WhatsApp en Facebook gaan in februari data uitwisselen, maar niet in Europa

Datadeling is in Europa namelijk verboden. Daar zijn strenge privacywetten voor. Zonder je toestemming kan WhatsApp dus niet zomaar opeens van alles aan Facebook gaan doorspelen. "Voor EU-burgers zijn er nog geen echt ingrijpende inhoudelijke wijzigingen, wel een soort vooraankondiging van nieuwe communicatiemogelijkheden met bedrijven. Daarin zal WhatsApp uiteraard ook moeten voldoen aan de regelgeving op dat gebied", zegt Weij.

Moeder op WhatsApp

De makers van chatapp Signal zeggen dat ze er ineens veel nieuwe gebruikers bij krijgen sinds WhatsApp de nieuwe voorwaarden heeft aangekondigd. Mensen zouden de app als veiliger alternatief zien. Maar heeft overstappen naar een andere chatdienst ook zin? WhatsApp zou namelijk net zo veilig zijn als Signal.

Signal liet op Twitter weten dat er veel nieuwe aanmeldingen zijn Signal liet op Twitter weten dat er veel nieuwe aanmeldingen zijn

En handig is het waarschijnlijk ook niet, iedereen gebruikt namelijk WhatsApp. "Buurtapps, klassenapps, vriendenapps", somt Steve van Velzen van The Best Social Media op. "Je kan wel overstappen, maar dan moeten al je vrienden en familieleden ook overstappen. Dat gaat dus niet gebeuren. Er moet echt een groot datalek zijn, of een groot schandaal, dat mensen zeggen nu is de maat vol."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chatapp Signal ineens megapopulair na introductie WhatsApp-regels

"Mijn moeder zit op WhatsApp en mijn vrienden. Als ik zeg: jongens, ik doe niet meer mee, dan ben ik eigenlijk de sjaak. Ik vrees dat er eigenlijk niks anders gaat komen wat WhatsApp gaat vervangen, de interface is al zo makkelijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore