Twintig jaar werk

Jeffrey (48) bouwt thuis Disneyshows na: 'Kan ernaar blijven kijken'

12 januari 2021 16:41 Aangepast: 16 januari 2021 16:02
De lichtjesparade

Jeffrey Wijdeven is een Disneyfan in hart en nieren. De Arnhemmer was zo onder de indruk van de shows en parades in de parken, dat hij er thuis drie heeft nagebouwd. "Ik kan ernaar blijven kijken."

Naast zijn werk als consultant in de ict heeft de 48-jarige Jeffrey één grote hobby: Disneyshows nabouwen. "Op mijn achttiende kwam ik voor het eerst in een van de parken en dat maakte diepe indruk. Inmiddels ben ik vier keer in Florida, een keer in Hongkong en misschien wel dertig keer in Parijs geweest."

Drie creaties

Om zich in de tussenpozen ook in de wereld van Mickey, Sneeuwwitje en Donald Duck te kunnen wanen, heeft hij thuis drie shows nagebouwd: de beroemde lichtjesparade die door de hoofdstraat richting het kasteel rijdt, het kasteel waar een licht- en animatieshow op wordt geprojecteerd, en een waterparade met lichtgevende zeedieren. "Die laatste is in Nederland wat minder bekend, want hij komt alleen voor in Florida."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Disneyfans Mark en Mario transformeren hun huis voor kerst

Dat nabouwen was een flinke klus. Met de lichtparade, bestaande uit 25.000 lichtjes, begon Jeffrey in 1993. Hij is er zes jaar bezig geweest. Van 1999 tot 2013 heeft hij zich op het kasteel en de waterparade gestort. In 2018 is hij nog vier maanden bezig geweest met een nieuwe projectishow op het kasteel.

"Ik doe het allemaal in de avonduren en weekenden. Ik heb foto's en filmpjes van internet gebruikt om het zo realistisch mogelijk na te bouwen. Van het kasteel heb ik zelfs de echte bouwtekeningen gebruikt. Die heb ik op internet gevonden."

Ruimte

Zijn bouwwerken nemen flink wat ruimte in beslag. "Twee kamers van ongeveer vijftien vierkante meter zijn ermee gevuld. Maar het staat niet in de weg, dus ik belemmer er niemand mee. Mijn vrouw en dochter vinden het wel leuk."

Jeffrey Wijdeven Jeffrey Wijdeven

Tot voor kort wisten alleen vrienden en familie van het bestaan van de bouwwerken bij Jeffrey thuis. Hij heeft pas onlangs video's gemaakt en deze op YouTube gezet. "Ik was het altijd al van plan, maar het was er nog niet van gekomen. Door corona had ik er de tijd voor."

Hij geniet er zelf met volle teugen van. "Geen van de shows verveelt. Ik heb ze inmiddels al honderden keren gezien, maar ik kan ernaar blijven kijken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore