Ga naar de inhoud
Ernstig ongeluk

Rijden met beslagen ruiten: 'Mensen onderschatten het gevaar'

Instructeur Beau Brantsen laat zien hoe gevaarlijk het is om te rijden met bevroren ruiten Beeld © EditieNL

Een tragisch ongeluk in Zwitserland vorige week. Daar is een man twee keer over een jongetje met een loopfiets heen gereden. De automobilist had zijn bevroren ruiten niet goed schoongemaakt en kon daardoor onvoldoende zien. "Het is levensgevaarlijk."

Veel mensen onderschatten het gevaar van beslagen ruiten, zegt autojournalist Wouter Karssen. "Mensen denken soms dat ze het alleen voor zichzelf schoonmaken, maar dat is natuurlijk niet het geval."

Het is volgens hem belangrijk om niet alleen de buitenkant van de auto sneeuw- en ijsvrij maken. "Maak ook de binnenkant van de auto schoon. Vaak is die een beetje vochtig."

Zwitser
Lees ook:
Zwitser maakt autoruit niet ijsvrij, rijdt twee keer over kind heen

Vooral bij oudere auto's is dat het geval, vertelt autojournalist Werner Budding. "Ik heb ook een paar oude auto's die niet helemaal meer waterdicht zijn. Soms sijpelt het water helemaal naar binnen en is de auto vanbinnen hartstikke vochtig. Dan moet je met een doek aan de gang."

Airco

De airco aanzetten is in veel auto's een goede en snelle oplossing, weet hij. "Airco zorgt ervoor dat de condens wegtrekt. Het water verdwijnt in veel auto's binnen dertig seconden. Zonder airco moet je echt lang wachten."

Wouter Karssen vult aan: "Rond het vriespunt is dat wel lastiger. Dan werkt de airco minder goed."

Te vroeg

Sommige mensen gaan al rijden terwijl de auto eigenlijk nog niet schoon genoeg is. "Laatst had ik het zelf ook", geeft Karssen toe. "Toen kwam ik er tijdens het rijden achter dat de ruiten toch te beslagen waren en heb ik de auto verderop even stilgezet om verder schoon te maken."

Bevroren
Lees ook:
Bevroren autoruiten krabben? Een zakje water is de oplossing!

Bij elektrische auto's gaat het verhelpen van beslagen ramen makkelijker. "Die kun je voorverwarmen. Dan zijn de ruiten meteen ijsvrij. Je hebt ook auto's met elektrisch verwarmbare voorruiten. In moderne auto's gaat het vaak al beter, alleen het basisprobleem blijft bestaan. Daar ontkom je ook met de allernieuwste modellen niet aan."

Geduld

Geduld is volgens Karssen belangrijk. "Uiteindelijk moet de auto gewoon warm worden. Het is niet alleen onveilig om voor die tijd de weg op te gaan: er staat ook nog eens een bekeuring van 230 euro op."

De test

Instructeur Beau Brantsen benadrukt hoe gevaarlijk het is om met beslagen ruiten de weg op te gaan. "Het is echt levensgevaarlijk", zegt hij. Vanavond in EditieNL laat hij zien waar het misgaat.