Ga naar de inhoud
Goud, zilver en brons

Indy komt met gendervrij kaartspel: 'Waarom is de heer het meest waard?'

Indy verkoopt de kaarten in haar webshop

In een standaard kaartspel is de heer meer waard dan de vrouw. Hartstikke ouderwets, vindt Indy Mellink uit Voorburg. Ze heeft daarom een eigen editie ontworpen: niet met mannen en vrouwen, maar met goud, zilver en brons.

Indy (23) is al van jongs af aan een echte spelletjesfanaat. "Vroeger gingen we altijd lang op vakantie zonder internet en tv. Dan ga je vanzelf spelletjes spelen", zegt ze tegen EditieNL.

Besef

Ze verzint inmiddels ook zelf spellen. "Afgelopen zomer was ik kaartspelletjes aan het bedenken om te spelen met mijn neven en nichtjes. Toen ik de uitleg doornam besefte ik dat ik ze vertelde dat de heer standaard boven de vrouw staat. Ik dacht: huh, wat zeg ik nu eigenlijk?"

De
Lees ook:
De leukste spelletjes om met huisgenoten óf vrienden op afstand te doen in quarantaine

Het ging tegen haar principes in. "Ik vind dit niet passen in de moderne wereld waar mannen en vrouwen gelijk zijn. Ik heb lang nagedacht over een oplossing. Moest ik gaan voor een koning en een koningin? Nee, ik wilde helemaal geen mensen op de kaartjes. Want ik wil wit bijvoorbeeld ook niet boven zwart verkiezen. Dieren dan? Dat vond ik ook gek, want wie ben ik om te bepalen dat het ene dier meer waard is dan het andere?"

Goud, zilver en brons

Uiteindelijk koos ze voor goud, zilver en brons. "Een superduidelijke oplossing. Iedereen weet dat goud meer waard is dan zilver, en zilver meer dan brons. Ik heb het design van de kaarten zelf ontworpen. Ze zijn te koop in mijn eigen webshop."

Het is niet haar bedoeling om het traditionele kaartspel te verbannen. "Mijn versie is een alternatief, geen vervanging. Het zou mooi zijn als er voortaan in de winkel twee opties zijn. Langzaam kunnen mensen dan aan het idee wennen. Natuurlijk hoop ik dat mijn kaartspel uiteindelijk meer gespeeld wordt dan het origineel", geeft ze toe.

Reacties

Ze krijgt wisselende reacties op het initiatief. "Veel vrouwen vinden het belangrijk. Vooral oudere vrouwen die spelen met kinderen en kleinkinderen. Maar er zijn ook veel mensen die er nooit eerder over hebben nagedacht en die het nut ervan niet inzien."

Beschuit
Lees ook:
Beschuit met genderneutrale muisjes: rood in Utrecht en groen in Rotterdam

Toch is het volgens Indy belangrijk. "Juist die subtiele vorm van seksisme beïnvloedt mensen, zonder dat mensen het echt beseffen, in het werk en persoonlijke leven. Het zit in je achterhoofd. Ik studeer forensische psychologie en ben me heel erg bewust van dit probleem door de onderzoeken die ik lees en de therapieën die ik geef. Iets 'kleins' als dit heeft echt impact."

Andere spellen

Mogelijk gaat Indy in de toekomst ook richten op andere spellen. "Ik moet me daar nog even goed in verdiepen. Bij schaken gaat het natuurlijk ook om de koning, maar daar zeg je minder nadrukkelijk dat die meer waard is dan de koningin. Bovendien heeft een Spaanse koningin ooit de rolverdeling in het spel bedacht."

Bekijk hier de video

02:09