Ga naar de inhoud
Vaccinatiebonus

100 euro van de baas als je je laat vaccineren: 'Over de streep trekken'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Werknemers van het Zeeuwse bedrijf Delta Safe Security krijgen 100 euro van hun werkgever als ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Het bedrijf hoopt hiermee werknemers die twijfelen over de streep te trekken. Laten we ons vaccineren voor geld? Uit een enquete van DVJ Insights in opdracht van EditieNL blijkt dat slechts negen procent van de twijfelaars zich voor 100 euro zou laten overhalen.

Drieëntwintig procent van de ondervraagden twijfelt nog of hij of zij gevaccineerd wil worden. Acht procent wil het sowieso niet. Van de ondervraagden die nu nog twijfelen of ze zich laten vaccineren geeft slechts negen procent aan dat een geldbedrag van 100 euro hen zou overhalen zich te laten vaccineren. Voor vijfenzeventig procent speelt geld geen rol in de afweging.

Waarom
Lees ook:
Waarom het nationale vaccinatieschema wekelijks kan veranderen

Het Zeeuwse bedrijf Delta Safe Security geeft werknemers die zich binnen een maand nadat ze aan de beurt zijn laten vaccineren netto honderd euro. "We vinden het fijn dat onze mensen zich laten vaccineren. De mensen die het al van plan waren willen we belonen en de mensen die zich hierdoor laten overhalen ook", legt directeur Bert Graaff uit aan EditieNL.

Veel uitval

"We vinden het heel fijn dat ons personeel gezond blijft, en we schieten er als bedrijf ook veel mee op want we hebben nu veel uitval van medewerkers die ziek zijn. Bovendien denken we dat onze opdrachtgevers het fijn vinden dat onze mensen gevaccineerd zijn."

'70
Lees ook:
'70 procent Nederlanders wil zich laten inenten tegen coronavirus'

Daarnaast geeft Graaff aan dat hij het ook voor de maatschappij belangrijk vindt. "We zijn allemaal burgers en het is maatschappelijk beter als we allemaal gevaccineerd zijn."

Maar mag een werkgever een werknemer wel op deze manier overhalen zich te laten vaccineren? Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen denkt dat een bonus geven in ieder geval wel mag. "Er zijn ook bedrijven die werknemers die niet ziek zijn geweest, of minder dan een bepaald aantal dagen, een bonus geven. Een vaccinatiebonus kun je daarmee vergelijken."

Werksfeer 

Werkgevers kunnen hun personeel niet verplichten zich te laten inenten. "Ze mogen ook niet vragen naar een vaccinatiebewijs. Een bedrijf mag wel werknemers die zich niet laten inenten overplaatsen." Dat zou bijvoorbeeld in een ziekenhuis het geval kunnen zijn wanneer iemand die op de IC werkt zich niet laat vaccineren. Dan zou deze persoon overgeplaatst kunnen worden naar een andere afdeling.

Daarnaast is het volgens Van Gelderen belangrijk als werkgever om je af te vragen of je met een dergelijke bonus de werksfeer stimuleert. "Er zijn namelijk altijd medewerkers die om wat voor reden dan ook tegen vaccinaties zijn."

Bekijk hier de video:

01:52