Ga naar de inhoud
Druk op de ketel

Politie zoekt naar ketelbouwers: 'Zonder ketels geen drugs'

YouTube.com/Politie Zeeland - West-Brabant Beeld © YouTube.com/Politie Zeeland - West-Brabant

Een Tilburgse lasser wordt ervan verdacht ketels te hebben gemaakt voor de productie van synthetische drugs. De politie probeert een netwerk te ontmantelen van leveranciers van zogenaamde drugsketels. "Zonder ketels geen drugs."

De lasser werd eind september samen met nog vijf andere personen aangehouden tijdens grote acties in Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Nootdorp. Er werden ketels en onderdelen van ketels in beslag genomen.

Onder de naam 'Project Ketelbouwers' is de politie op zoek naar toeleveranciers van hardware voor drugsproductie. "We hebben te maken met een forse productie van amfetamine", vertelt Thomas Aling van de Landelijke Politie aan EditieNL. "Ketels die we tegenkomen bij drugslabs proberen we aan elkaar te linken in de hoop dat we ze kunnen herleiden naar de producent." Het idee is dat wanneer de ketelbouwers gepakt worden, een belangrijke schakel uit de drugsproductie wordt gehaald. Zonder ketels geen drugs."

Strafbaar

Maar is een ketelbouwer ook meteen strafbaar? Daarvoor moet volgens strafrechtadvocaat Jan Vlug uiteraard bewezen worden dat een ketelbouwer de ketel willens en wetens beschikbaar heeft gesteld voor drugsactiviteiten. "Maar de bewijslast in het strafrecht is hoog. Er moet sprake zijn van een 'nauwe en bewuste samenwerking' en dat is niet gemakkelijk te bewijzen."

De politie wil ketelbouwers erop attenderen alert te zijn wanneer ze aanvragen krijgen voor ketels. "We willen ketelbouwers waarschuwen dat ze ervoor zorgen dat ze niet ingepalmd worden door jongens die voor een groot bedrag ketels bestellen. Als je eenmaal ja zegt dan zit je erin en dan ben je de sjaak."

Vreemde aanvraag

Volgens misdaadjournalist Mick van Wely moeten ketelbouwers alert zijn op bepaalde aanvragen. "Krijg je een aanvraag binnen voor een ketel van 500 liter dan moet je je afvragen waar die ketel voor gebruikt wordt."

Burgerhulp
Lees ook:
Burgerhulp bij opsporen drugslab: 'Herken de geur van xtc'

De politie kijkt ook naar mensen die misdaad faciliteren en daarbij zijn er volgens Van Wely een hoop zaken die verdacht kunnen zijn.  "Als je contant betaald wordt, als je ineens opdrachten krijgt die je normaal gesproken niet krijgt en als er geheime afspraken worden gemaakt dan moet je als bouwer weten dat het net kosjer is en dan kun je medeplichtig worden bevonden."

Bekijk hier de video:

01:59