Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen

Medicijn tegen huidhonger: het vibrerende knuffelvest

Verslaggever Michiel draagt het knuffelvest Beeld © EditieNL

Door corona mogen we al bijna een jaar niet meer knuffelen. Veel mensen kampen dan ook met huidhonger. Gelukkig is er een alternatief: het knuffelvest. Hierin zitten kleine vibratiemotoren waardoor het voelt of je wordt aangeraakt.

Body Wonders is een vest met veertien vibratiemotoren bij de armen, rug en op de borst. De drager bestuurt deze zelf niet; dat doet iemand anders via een app. Zo kunnen de twee personen 'knuffelen' zonder bij elkaar in de buurt zijn.

"De trillingen zijn vergelijkbaar met een knuffel", zegt initiatiefnemer Lotte Willems tegen EditieNL. "Het geeft een extra dimensie als je bijvoorbeeld aan het bellen of skypen bent met iemand. Via deze trillingen kan de ander aangeven dat-ie aan je denkt."

Positieve effecten

Volgens neuropsycholoog Anouk Keizer van de Universiteit Utrecht is knuffelen heel belangrijk. "Het activeert een heel speciaal systeem in de hersenen; een ander systeem dan andere aanrakingen doen. Dat zorgt ervoor dat we ons beter voelen."

Afstand
Lees ook:
Afstand houden bij uitvaart: 'Een knuffel is zó moeilijk te onderdrukken'

Knuffelen heeft positieve effecten op onze gezondheid. "Tijdens het knuffelen wordt het stofje oxytocine aangemaakt – ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat je minder gestrest raakt en minder pijn voelt. Ook kan knuffelen helpen om je meer onderdeel van een groep te voelen en om een band met iemand te creëren."

Bekijk hier hoe het vest werkt:

02:15