Coronaproof

Wijk bij Duurstede krijgt micro-bioscoop: 'Kleinste zaal heeft maar 2 plekken'

08 januari 2021 18:31 Aangepast: 09 januari 2021 10:11
Thomas van de Weerd is de initiatiefnemer van de micro-bioscoop in Nederland Beeld © EditieNL

Niet met honderd man in een zaal, maar in kleine groepjes naar de bioscoop. In China is het al jaren de normaalste zaak van de wereld en ook Nederland gaat het proberen. Over een paar weken opent de eerste micro-bioscoop in Wijk bij Duurstede.

Een mini-bioscoop, het is een ideale manier om binnen de coronamaatregelen een filmpje te pakken. In de nieuwe mini-bios in Wijk bij Duurstede zijn zalen van verschillende formaten. In de grootste kun je terecht met z'n zevenen, bijvoorbeeld met een groep vrienden. De kleinste heeft maar twee plekken. "Die is superleuk om samen met je partner film te kijken", zegt initiatiefnemer Thomas van de Weerd tegen EditieNL.

Bestellen via app

De micro-bioscopen kunnen in hotels, restaurants en bestaande bioscopen worden ingebouwd. "De klant kan zelf kiezen hoe laat de film draait en bepalen of hij of zij eerst eten en drinken in de zaal willen. Ook tijdens de voorstelling is het mogelijk om via de app TheAnyThing om bediening te vragen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal bioscoopbezoeken met 56 procent gedaald in 2020

Via die app kunnen mensen ook kaartjes bestellen. De prijs van is anderhalf keer zoveel als een normaal ticket. "We gaan hetzelfde aanbod aanbieden als de reguliere bioscoop, aangevuld met films die een paar jaar geleden draaiden. Expert hebben geholpen om dezelfde beleving te creëren als in een normale bioscoopzaal."

Zwaar jaar

De bioscopen zouden wel zo'n inventief kunnen gebruiken. De branche werd vorig jaar hard geraakt door de coronamaatregelen. Waar de bioscopen in Nederland in 2019 nog 38 miljoen bezoekers hadden, waren dat er in 2020 nog maar 16,8 miljoen. Een daling van 56 procent.

Patricia Pisters, hoogleraar Media- en Filmstudies aan de Universiteit van Amsterdam, vindt het een leuk idee. "Ik denk niet dat de micro-bioscoop alles gaat redden, maar het is een belangrijk en interessant fenomeen. Het laat zien dat er een enorme behoefte er is om samen en collectief films te bekijken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore