Ga naar de inhoud
Coronadip

Anoniem chatten over je problemen: studenten beginnen eigen platform

Initiatiefnemer Luc Beeld © Eigen foto

De kroeg is dicht, de colleges zijn digitaal en nieuwe mensen ontmoeten is lastig. De coronacrisis is voor veel studenten een eenzame tijd. Het nieuwe platform Laten We Praten, gestart door een groep studenten, moet deze eenzame jongeren helpen. Ze kunnen er met andere studenten chatten over hun problemen.

"Een goede vriend van me had mentale klachten", vertelt initiatiefnemer Luc de Vries (24). "Hij was op internet gaan zoeken en kwam op forums uit, maar die praatten hem eigenlijk steeds meer de put in. Hij zei dat er wat anders zou moeten zijn, een plek waar mensen gewoon kunnen praten."

Anoniem chatten

Luc is zelf ook student, hij studeert Creative Business aan de Hogeschool Amsterdam. Als hij voor een schoolopdracht een bedrijf moet opzetten, komt hij op het idee een platform op te zetten waar studenten die het moeilijk hebben met iemand kunnen praten. Samen met medestudenten Milou van 't Land, Sharnilah Tuasela en Lisa Houtsma start hij Laten We Praten.

Op de website kunnen studenten anoniem chatten met vrijwilligers. Dat zijn ook studenten, die allemaal psychologie studeren. "Het zijn geen professionals. We claimen ook niet dat we je 100 procent kunnen helpen, zo makkelijk gaat dat niet", zegt Luc. "We willen vooral bereiken dat het voor studenten makkelijker wordt om over hun gevoelens te praten."

Ruim
Lees ook:
Ruim helft jongeren angstig of gestrest door corona

Voor veel studenten is het een lastige tijd. "Ik denk dat de meeste studenten een uitlaatklep nodig hebben en die is er nu niet. Je wil feesten, maar dat kan nu gewoon niet", zegt Luc.

Mooi weer spelen

Vooral voor eerstejaarsstudenten kan dat pittig zijn. "Je studententijd is een tijd waarin je veel mensen ontmoet en vrienden voor het leven maakt. Als je nu eerstejaars bent, dan heb je bijna geen les op school, dus dat gaat niet."

Het online platform kan dat misschien niet oplossen, maar de studenten hopen toch dat ze er anderen mee kunnen helpen. Luc: "Ik denk dat het goed is als ze het eruit gooien als ze zich slecht voelen, in plaats van het op te kroppen. Studenten hebben vaak het gevoel dat ze mooi weer moeten spelen en moeten voldoen aan het perfecte plaatje. Maar het is echt niet erg om tegen andere mensen te zeggen dat je je slecht voelt."

Eenzaam
Lees ook:
Eenzaam tijdens de lockdown: 'Bellen jullie mij wat vaker?'

De chatgesprekken op het platform gaan vaak over eenzaamheid. "Dat heeft vaak ook wel met corona te maken. Ook zoeken ze erkenning, of ze de enige zijn die zich zo voelen, of geven ze aan dat ze sinds corona geen zin meer hebben om te studeren."

Zolang er vraag is

Er zijn nu tien vrijwilligers die eraan meewerken. Van maandag tot en met donderdag kan er van 18.00 tot 23.00 uur gechat worden en op vrijdagavond tussen 18.00 en 21.00 uur.

Het project loopt officieel tot eind deze maand, dan is de schoolopdracht afgelopen. Maar de studenten willen er daarna graag mee doorgaan. "Zolang er vraag naar is, blijven we zeker doorgaan", zegt Luc.