Winterwonderland

Geen sneeuw, toch sneeuwpret: 'Mensen willen een witte winter'

07 januari 2021 13:09 Aangepast: 07 januari 2021 17:36
Beeld © EditieNL

Sneeuwliefhebbers zaten er hoopvol op te wachten, maar op wat natte sneeuw na bleef het verwachte witte laagje vannacht toch uit. Ook de komende weken kunnen we waarschijnlijk geen pak sneeuw verwachten. Sneeuw wordt steeds zeldzamer, en daardoor krijgen sneeuwspuiters het steeds drukker.

"In Nederland is het nooit zo geweest dat de winter ieder jaar wit is. Maar het wordt wel steeds zeldzamer en dat komt door de opwarming van de aarde", vertelt Nicolien Kroon, meteoroloog bij Buienradar. "Maar het kan best alsnog met bakken uit de lucht komen."

De komende twee weken ziet het er volgens Nicolien niet naar uit dat het weer gaat sneeuwen. "Dit was toch wel de meest gunstige week. Het blijft bij natte sneeuw. Maandag gaat de temperatuur weer omhoog naar 6 graden en dan is sneeuw niet meer mogelijk", zegt ze.

Nepsneeuw

Dat er geen sneeuw valt, betekent niet dat er geen sneeuw kan komen. Sneeuwleverancier Polar Europe heeft het er maar druk mee. "We zitten al 25 jaar in de sneeuw", vertelt Michael de Ruiter van het bedrijf. "Zo hebben we voor echte sneeuw gezorgd op het strand van Jamaica bij 40 graden. Maar we maken ook nepsneeuw voor commercials."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Er komt sneeuw aan: 'Maar op veel plekken wordt 't een natte bende'

Ook toverden ze de tuin van Bas Smit en Nicolette van Dam om tot een winterwonderland en bouwden ze een skipiste in de tuin van Elton John. "Maar het is niet alleen maar zo groots", zegt Michael. "We zorgen ook voor sneeuw bij de mensen thuis. Laatst kwam hier nog een moeder een sneeuwmachine huren, omdat haar kindje nog nooit sneeuw had gezien."

Wintersport in huis halen

Sneeuw of geen sneeuw, Michaels tuin is elk jaar wit. "Vorig jaar zijn we ook een webshop begonnen waar je sneeuw kunt kopen voor in de tuin. Het is nepsneeuw die niet smelt en dus kan blijven liggen. Het is biologisch afbreekbaar en gemaakt van hout, en het ziet er echt uit als sneeuw."

De vraag van mensen die thuis sneeuw willen hebben, is dit jaar volgens hem groter. "Mensen zitten thuis en ook de wintersport gaat niet door. Ze willen de sneeuw en het gevoel van wintersport naar huis halen. Men wil toch graag een witte winter hebben. Maar een échte winter is natuurlijk het allermooist."

Bekijk ook: Zuid-Europa piept en kraakt onder dik pak sneeuw

In grote delen van Spanje en Italië valt nu al een paar dagen sneeuw. Dat levert mooie winterplaatjes op, maar ook gevaarlijke situaties.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore