Ga naar de inhoud
Lockdownhobby

Speuren naar beschilderde stenen: 'Een geluksmomentje'

Sanne en haar dochter beschilderden al honderden stenen Beeld © Eigen foto's

Beschilderde steentjes, misschien heb je ze de afgelopen tijd ook al gevonden. Door heel Nederland beschilderen mensen stenen die ze vervolgens weer buiten neerleggen, zodat iemand anders ze kan vinden. Een hobby die sinds de nieuwe lockdown een stuk populairder lijkt te worden. Sanne van Herp maakte er met haar dochter al honderden: "Het zorgt voor een glimlach op je gezicht."

Samen met haar dochter Hannah (7) heeft Sanne het er maar druk mee. Stenen zoeken, ze beschilderen en ze weer terugleggen. Ze is ermee begonnen in april vorig jaar, tijdens de eerste lockdown. "We hebben al honderden stenen gemaakt", zegt Sanne tegen EditieNL. "Elke dag zijn we er wel even mee bezig."

Glimlach op gezicht

Sanne noemt het vinden van zo'n steen een 'geluksmomentje'. "Het zorgt voor een glimlach op je gezicht. Het was een vervelend en donker jaar en dat kan waardevol zijn." Als je een steen vindt hoef je die dus ook niet te laten liggen, maar mag je die meenemen.

Ook voor haarzelf is het een welkome bezigheid: "Als je als mens creatief bezig bent, heb je geen tijd om het piekergedeelte van je brein aan te spreken. Het maakt je hoofd leeg, dat is fijn. Het geeft een fijn gevoel. Dat merken wij zelf ook, dat je lekker bezig bent."

Kinderen
Lees ook:
Kinderen massaal op knuffelberenjacht door de buurt

Iedere dag zijn moeder en dochter ermee bezig. "Mijn dochter is in een paar minuten klaar, ik ben soms uren bezig als ik er wat moois van wil maken. De afgelopen dagen heb ik met een speciale techniek in één keer honderd stenen gemaakt. Dat gaat dan heel snel."

Creatief

Sanne noemt zichzelf best creatief en doet vaak haar best er iets moois van te maken. "Ik had pas vosjes gemaakt, en andere dieren, en nu maak ik nieuwjaarsstenen. Ik vind het leuk om met thema's te werken, zoals kerst."

Maar je hoeft echt niet creatief te zijn om het te doen. "De ene maakt prachtige kunstwerken en de ander zet er gewoon een fijne boodschap op", zegt Sanne.

Facebookgroepen

Het schilderen en verstoppen van stenen bestaat al langer. "Vooral met het idee dat ze rondreizen en dan ergens anders gelegd worden", zegt Sanne. Maar sinds vorig jaar wordt het dus ook steeds meer gedaan als lockdownhobby. Het idee om er toen mee aan de slag te gaan kwam van Loes Loocks Raaijmakers uit Wijchen.

"Ik zocht iets om mijn kinderen te laten doen behalve de iPad of de Nintendo. Ik wilde graag met ze naar buiten, maar daar waren ze snel klaar mee", vertelt Loes aan EditieNL.

Dus ging ze stenen zoeken, beschilderen en weer wegleggen. "In een keer wilden mijn kinderen elke dag naar buiten om te kijken of hun stenen er nog lagen en of er ook andere stenen lagen", zegt Loes. Ze begon daarom de facebookgroep Kei Tof, waar ook Sanne lid van is. De groep is ontzettend actief en heeft inmiddels bijna 23.000 leden die aan de lopende band foto's van hun (gevonden) kunstwerken plaatsen.

"Het ging in een keer heel hard, meer mensen gingen meedoen. Je vindt ze overal en dat is echt heel leuk. Hier had ik niet van kunnen dromen", aldus Loes. Er zijn ook steeds meer regionale initiatieven en facebookgroepen. Loes: "We proberen het wel in de landelijke groep te houden, want het is leuk om het daarin terug te zien en dat gebeurt anders misschien niet."

Frisse lucht

Ook op een oproep van EditieNL kwamen veel reacties. "Hoe leuk is het om bij steeds meer mensen een lach op het gezicht te brengen. Het is natuurlijk ook hartstikke gezond om er lekker in de frisse lucht op uit te gaan om stenen te zoeken en verstoppen", vertelt Yessica van Staalduinen bijvoorbeeld. Ruud Wouters schrijft: "Hier is het ook een echte rage. Mijn vrouw zit bijna elke avond te schilderen."

En de kinderen van Ilse Schouwenburg vinden het maar wat leuk om ernaar te zoeken. "Mijn dochter van vier heeft er bij toeval twee gevonden de afgelopen maanden. Ze is er super trots op en staan nu te pronken in haar kamer. Iedere keer als we gaan wandelen is ze opgelaten en is ze benieuwd of ze weer een happy stone zal gaan vinden."

Olievlek

"Het is zich als een olievlek langzaam aan het uitbreiden", vertelt Sanne. "Toen ik met mijn dochter eraan begon hier in Tilburg kende nog niemand het. Nu zie je dat mensen er steeds bekender mee raken en er meer mensen aan mee gaan doen."