Lockdown

Tips voor thuisonderwijs: Marijke maakt thuiswerkvideo's voor kinderen

05 januari 2021 18:26 Aangepast: 05 januari 2021 18:38
Marijke heeft meer dan tienduizend abonnees op YouTube

Sinds gisteren is de kerstvakantie officieel afgelopen. Dat betekent dat scholieren weer thuis aan de bak moeten. Maar hoe houden kinderen dat vol met al die afleiding om hen heen? Marijke Boudewijns geeft tips op haar YouTube-kanaal.

Marijke (30) geeft drie dagen per week les aan een groep 6-klas in Baarn. Ze merkt dat de het thuisonderwijs niet alle kinderen even gemakkelijk afgaat. "Ze stellen me vragen zoals: waar moet ik beginnen? Hoe moet ik mijn werkplek inrichten? Hoe kan ik me concentreren? Vaak is er thuis veel afleiding van broertjes en zusjes", zegt ze tegen EditieNL.

Leuk én leerzaam

Om de kinderen op een leuke manier te helpen maakt ze video's op haar YouTube-kanaal 'Geflipt?!', waar ze ruim tienduizend abonnees heeft. "Ik merk altijd dat kinderen gek zijn op alles wat er online gebeurt, alleen zijn de vlogs waar zij naar kijken vaak niet educatief. Ik maak daarom video's die leuk én leerzaam zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuisonderwijs: '1 op 5 leerlingen heeft nog geen laptop of tablet'

Nu de kinderen vanwege de lockdown weer thuis moeten werken richt ze zich daarop. "Ik geef tips hoe ze zich kunnen concentreren en hoe ze zichzelf moeten motiveren op een baaldag. Ik zie regelmatig dat kinderen een slechte dag hebben. Zo hoop ik ze te helpen om daaruit te komen."

Educatieve draai

Ze haalt haar inspiratie uit de kinderen uit haar klas. "Ik weet altijd wat er speelt. Zijn de kinderen gek op slijm maken? Is Meisje Djamila op dit moment populair? Houden ze zich bezig met The Masked Singer? Dan probeer ik daar iets mee te doen – maar dan met een educatieve draai eraan."

Tekst gaat verder onder de video.

De kinderen uit haar klas zijn groot fan. "Ze vinden het heel leuk dat ze mee mogen denken. En het handige is: ik heb ook altijd kritisch publiek." Maar ook veel onbekenden kijken haar video's. "Ik krijg veel leuke reacties. Sommige kinderen kijken het met hun ouders of in de klas."

Vrije tijd

Marijke moet er flink wat vrije tijd voor inleveren. "Gemiddeld zo'n acht uur per week. Ik doe veel in de avonden en weekenden. En dan heb ik ook nog een dochter van twee", lacht ze. "Laatst bedacht ik: dit moet wel echt mijn passie zijn. Anders zou ik er niet zoveel tijd insteken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gáán we weer: kerstvakantie voorbij, 'thuisschool' weer open

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore