Een triest gezicht: op nieuwjaarsdag werd een dode meeuw aangetroffen met een mondkapje om zijn poot gewikkeld. De vogel is slechts een voorbeeld van de vele dieren die last hebben van rondzwervende mondkapjes. De meeuw is – als symbool voor het probleem – te zien in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.
Rondzwervende mondkapjes zijn funest voor dieren. "Ze raken erin verstrikt en eten de mondkapjes op", vertelt Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum, aan EditieNL. "Zo is er een pinguïn gevonden met een compleet mondkapje in z'n maag."
Toevalstreffer
Toevallig stuitte een conservator van het museum op de dode meeuw met een mondkapje aan zijn poot. Hij vond de vogel langs de weg en heeft 'm meegenomen. De meeuw is nu opgenomen in de collectie 'Dode dieren met een verhaal' in het museum.
Vooral de elastiekjes van mondkapjes zijn gevaarlijk voor dieren, zegt Moeliker. "Die kunnen om de nek, vleugel of pootjes verstrikt raken. Daar willen we aandacht voor vragen. Want sinds de mondkapjesplicht zien we ontzettend veel mondkapjes zwerven op straat, en dat is echt schadelijk."
Onderzoek
Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, beaamt dat. "Uit onderzoek blijkt dat er wereldwijd per maand 129 miljard mondkapjes worden gebruikt. Het duurt minstens 450 jaar voordat een mondkapje is afgebroken. In de oceaan liggen er nu al zeker 1,5 miljard. Ik denk zelf dat het er nog veel meer zijn. Je ziet ze overal liggen."
Westerbos is van mening dat mensen zijden of katoenen exemplaren moeten dragen. "Die werken goed en je kunt ze gewoon wassen. En als je ze weggooit, knip dan de elastiekjes eraf. Al dat plastic veroorzaakt onvoorstelbaar veel leed voor het milieu. Dieren stikken erin of raken verstrikt."
Uitstervende diersoorten
"Er zijn zelfs diersoorten die op uitsterven staan door milieuvervuiling", gaat ze verder. "Walvissen die aanspoelen met hun buik vol met plastic, dolfijnen die vastzitten in netten, schildpadden met rietjes in hun neus. In Nederland zijn er jaarlijks meer dan drieduizend koeien die sterven door drankverpakkingen in de wei. En daar zijn nu dus die mondkapjes bijgekomen."

"Natuurlijk gooit niet iedereen expres z'n mondkapje op straat – je kan 'm ook verliezen. Maar als we stoppen met het dragen van die plastic mondkapjes, scheelt dat al heel veel. Ik vind het heel goed dat het museum dit meeneemt in de collectie. Dierenleed creëert – hoe schrijnend ook – toch bewustwording."