Coronamaatregelen

Paaspop-organisator gaat ondanks onzekerheid door met voorbereidingen

04 januari 2021 18:58 Aangepast: 05 januari 2021 10:13
Paaspop-organisator Peter Sanders duimt dat zijn festival doorgaat Beeld © ANP / EditieNL

Hoe groot is de kans dat we deze zomer op een festival kunnen staan? Organisatoren van grote festivals zoals Pinkpop, Lowlands en Best Kept Secret houden hun hart vast. Ondanks de onzekere vooruitzichten gaan zij toch door met de voorbereidingen, want als ze nóg een festivalzomer missen zijn ze ten dode opgeschreven. "We willen dat de overheid garant staat."

De festivalzomer begint in april met Paaspop in Schijndel. Organisator Peter Sanders is al een jaar bezig met de voorbereidingen. "Het begint bij het boeken van de acts. Dat begint een jaar van tevoren en gaat door tot een paar weken voor aanvang", zegt hij tegen EditieNL. 

Er zijn duizenden mensen aan het werk voor zijn festival. "Ingewikkelde veiligheidspannen, een verkeersplan, tekeningen, decordesigns: het moet allemaal bedacht en ontwikkeld worden. Dat vergt ontzettend veel voorbereiding."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

David Guetta optimistisch over 2021: 'Grootste feestjaar ooit'

Dat kost ook flink wat geld. "Het loopt al snel in de miljoenen. Een klein festival kost misschien een paar miljoen, een grote wel twintig."

Overheidssteun

Dat geld zal hij niet terug zal kunnen verdienen als het hele evenement niet door mag gaan. "Daarom willen wij heel graag dat de overheid daarvoor garant staat. Dat gebeurt ook in Duitsland."

Op dit moment gaat Sanders er nog steeds vanuit dat Paaspop in april plaats zal vinden. "Als dat niet zo is, gaan we onderzoeken of we het kunnen verplaatsen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Festival in coronatijd: silent disco via Zoom en dans in een hotelgang

De Alliantie van Evenementenbouwers, waarin organisatoren van publieksevenementen bijeenkomen, eist op 1 februari duidelijkheid over de mogelijkheden. Voorzitter Jolanda Jansen benadrukt hoe belangrijk het is dat mensen deze zomer weer naar evenementen kunnen. "We willen elkaar weer kunnen ontmoeten. Daar is echt behoefte aan. En dan heb ik het niet alleen over muziekfestivals, maar ook over sportevenementen zoals het EK voetbal", zegt ze tegen EditieNL.

Vereiste coronatest

Sneltests zouden volgens haar een optie zijn om de evenementen te kunnen laten doorgaan. "Of bijvoorbeeld met een app op je telefoon als toegangsbewijs. Daarop kan je laten zien dat je negatief getest bent."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore