Ga naar de inhoud
Robots ter vermaak

Dansen en pottenbakken met robots: 'Nu alleen nog voor bedrijven'

Deze robots van Boston Dynamics zijn flink lenig Beeld © YouTube Boston Dynamics

Het is een opmerkelijk gezicht: in een filmpje van de Amerikaanse robotbouwer Boston Dynamics zijn drie robots te zien die dansen op het nummer Do You Love Me van The Contours. Dat doen ze opvallend soepeltjes – je zou bijna denken dat het echte mensen zijn. Gaan we in de toekomst meer van dit soort robots ter vermaak inzetten?

Hoewel de robots in de video flink soepel in de heupen zijn, zijn ze niet gemaakt om te dansen. "De hond kan bijvoorbeeld worden ingezet om ter beveiliging een terrein in de gaten te houden", zegt Maarten Steinbuch, hoogleraar robotica aan de TU Eindhoven, tegen EditieNL.

Vermaak

"De andere twee robots kunnen van alles, zoals het geven van commando's. De reden dat ze dansen is denk ik gewoon omdat het leuk is. Het aaibaarheidsniveau stijgt natuurlijk ook."

De meeste robots worden volgens Steinbuch echter gemaakt voor de functie en niet voor het vermaak. "Dat komt door de prijs. De mens is zo mooi gemaakt en het is ongelofelijk moeilijk om dat zomaar na te maken. De hond uit het filmpje kost 80.000 euro en de andere twee robots zijn per stuk 120.000 euro. Die bedragen legt de consument niet zomaar neer voor een 'speeltje'."

Utrechts
Lees ook:
Utrechts ziekenhuis koopt robotarm met geld van nagellakactie Tijn

Zulke dure robots ter vermaak worden dan ook voornamelijk door bedrijven aangeschaft. "In de creatieve sector zie je ze soms, denk aan de Efteling, de kermis en Disneyland. Er zijn ook wel wat goedkopere robots op de markt – denk aan knuffel- en seksrobots. Maar ik denk dat het nog zo'n twintig jaar duurt voordat de consument een robot kan aanschaffen om goed mee te kunnen dansen."

Samen pottenbakken

"Wie aan robots denkt, denkt al snel dat ze onze klusjes doen óf dat ze onze banen gaan overnemen", zegt kunstenaar Casper de Jong. Hij heeft in samenwerking met Medialab SETUP een robot gemaakt die daarentegen evenredig is aan de mens. "Ze kunnen samenwerken."

Zijn robot weet alles van pottenbakken en leert de mens de kneepjes van het vak. "Zo laat hij zien hoe je je handen moet positioneren, kijkt hij of de schijf goed zit en of er genoeg water is. Ook praat de robot en zorgt hij er dus voor dat het een gezellige ervaring wordt. Maar de robot kan niet pottenbakken zónder de mens. Mens en robot hebben elkaar dus nodig."

Bekijk hier de video:

02:12