Staatsloterij

'Geluksmakelaar' John bezorgt loten thuis: 'Normaal staan er rijen voor de zaak'

31 december 2020 11:19 Aangepast: 31 december 2020 17:44
Geluksmakelaar John Kosterman Beeld © EditieNL

Het staat normaal gesproken rijendik met gelukszoekers voor de winkel van John Kosterman uit Zwolle. Bij de zogenaamde 'geluksmakelaar' vielen de afgelopen jaar relatief veel hoge prijzen. Dit jaar moest hij zijn winkel sluiten maar dat houdt hem niet tegen, hij bezorgt nu samen met zijn vrouw de geluksloten aan huis.

Door de huidige maatregelen moesten veel verkooppunten van de Staatsloterij hun deuren sluiten. Nederlandse Loterij heeft bijna 5800 verkooppunten. Daarvan zijn er bijna 1700 nu gesloten. Zo ook de Primera van John Kosterman uit Zwolle.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo groot is de kans dat jij de Oudjaarstrekking van de Staatsloterij wint

Zijn winkel is het grootste verkooppunt van staatsloten van ons land. Maar omdat de winkel dichtging, moest hij iets anders verzinnen om zijn naam 'geluksmakelaar' eer aan te doen. "Mijn vrouw en ik brengen nu staatsloten rond, we bezorgen ze aan huis", zegt hij tegen EditieNL. "Mensen kunnen via onze site een lot kopen en dan bezorgen wij ze hier in Zwolle aan huis. De mensen zijn blij en wij zijn blij."

15 miljoen

Andere jaren zou er op oudejaarsdag een flinke rij voor zijn winkel staan. Op loten die in zijn winkel verkocht werden vielen namelijk relatief veel hoge prijzen, waaronder eentje van 15 miljoen. Veel mensen willen daarom per se bij hem een lot kopen.

"Het is zo naar, dit zijn onze drukste dagen. We worden niet alleen financieel geraakt maar het is ook gewoon een rotperiode." Een beetje geluk kan daarom volgens hem wel helpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer winnende loten bij 'geluksmakelaar': 15 miljoen en een Mini

Niet alleen de winkel van John is dicht. Bijna een derde van alle verkooppunten van loten is gesloten. Daarom verkoopt de Staatsloterij de loten nu ook online. "Door de lockdown kunnen mensen niet bij hun vaste verkooppunt loten kopen", zegt Tatiana Pijnenburg van de loterij tegen EditieNL.

"Er worden nu meer loten bij supermarkten, tankstations en online verkocht. Mensen die een fysiek lot in huis willen halen kunnen een online-lot via een speciale tool op onze site printen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore