Turtle Diverkees

Thaise schildpad vernoemd naar duiker Kees: 'Echt een eer'

30 december 2020 16:30 Aangepast: 30 december 2020 18:35
Deze schildpad heet nu Turtle Diverkees Beeld © Kees Slot

Duiker Kees Slot uit Kampen heeft een naamgenoot in de Golf van Thailand. Een schildpad die hij een paar jaar geleden filmde tijdens een duik in Thailand, is nu naar hem vernoemd.

"Ik ben fanatiek duiker. Het maakt niet uit waar we heengaan op vakantie, als er maar een strand is", vertelt Kees aan EditieNL. "Een paar jaar geleden waren we op vakantie in Thailand. Daar hebben we twee duiken gemaakt."

Turtle Diverkees

Tijdens een van de duiken maakte Kees veel foto's en een video van een schildpad die hij tegenkwam. "Drie maanden geleden werd ik thuis benaderd door het onderwaterinstituut Aow Thai Marine Ecology Center. Die houden zich bezig met het identificeren van schildpadden, en op mijn foto's zagen ze een schildpad die ze niet herkenden." Het gaat dus om een individuele schildpad, niet om een schildpadsoort.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schildpad bijt duiker Sealife in bil

Kees stuurde nog meer foto's en video's naar het instituut en kreeg te horen dat hij de naam van de schildpad mocht bepalen. "Ik heb een eigen website met duikfoto's, en die site heet Diver Kees. Dus vandaar dat ik de naam Turtle Diverkees bedacht."

Kees Slot tijdens een duik Kees Slot tijdens een duik

Een eer

"Het is echt een eer, supervet. Ik dacht eerst: hoe dan? Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat een onderwaterwezen naar een duiker vernoemd is", zegt Kees.

"Het is zo vet dat er in de golf van Thailand een schildpad rondzwemt die naar mij vernoemd is. Als ik er niet meer ben, dan zwemt hij nog rond. Want een schildpad kan 90 worden. En ik ben nu 56."

Diersoort vernoemen

Een hele eer dus voor Kees dat er een schildpad rondzwemt die zijn naam draagt, maar de diersoort (de karetschildpad) was wel al ontdekt. En volgens bioloog Midas Dekker is dat pas écht een manier om jezelf te vereeuwigen. "Als een beest naar jou is vernoemd, weet iedereen tot in de eeuwigheid dat je bestaan hebt", zegt hij.

Bij diersoorten is het overigens niet ongebruikelijk dat ze vernoemd worden naar een persoon. Zo heb je de hitlerkever en is er een nachtvlinder vernoemd naar Donald Trump. "Er zijn twee manieren om je naam te vereeuwigen", zegt Midas Dekker. "Door op de Olympische Spelen net wat harder te lopen of te springen dan een ander, of om een beestje met een naam op te zadelen waar die nooit meer vanaf komt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore