Ga naar de inhoud
Dirk van Duijvenbode

Darter 'Aubergenius' profiteert van bijnaam: 'Blijft echt hangen'

Dirk van Duijvenbode heeft de bijnaam Aubergenius Beeld © ANP

Misschien dat er bij het horen van de naam Dirk van Duijvenbode niet direct een belletje gaat rinkelen, maar wat als we 'Aubergenius' zeggen? Van Duijvenbode heeft deze bijnaam sinds hij de eerste wedstrijd van het WK darten met een aubergine in zijn hand het podium op kwam. "Hij ging meteen viral."

Van Duijvenbode is niet alleen professioneel darter, maar ook administratief medewerker bij een auberginekwekerij in 's-Gravenzande. "Hij is de trots van de stad", vertelt Arjan van Onselen, eigenaar van de kwekerij. "Hij woont al tien jaar in 's-Gravenzande. Iedereen volgt het darten."

Cadeau

De darter is bij Van Onselen in loondienst. "Dirk heeft een vaste kantoorplek. Mijn broer Tim zit in dezelfde ruimte en gaf hem een aubergine als gekkigheidje. Toen hij daarmee op het WK te zien was, ging-ie meteen viral. Heel veel mensen dachten dat Dirk zelf tuinder was."

Daar hield hij de bijnaam Aubergenius aan over, een samentrekking tussen de woorden aubergine en genius. De naam sloeg meteen aan. Gisteren namen danseressen nog het onderstaande filmpje op voor Van Duijvenbode, in aanloop naar de derde ronde van het WK.

Dat de naam zo in de smaak valt is geen verrassing, vindt Sterre Leufkens, taalkundige aan de Universiteit Utrecht. "Het is een goede bijnaam. Een aubergine is een grappig ding en de link naar Van Duijvenbode is duidelijk. Zelf weet ik niets van darten, maar deze naam blijft hangen. Nu ken ik hem ook."

Opvallen

Een goede bijnaam kan volgens Leufkens nog sterker zijn dan je gewone voor- en achternaam. "Ik denk dat dat ook de reden is waarom artiesten een bijnaam gebruiken. Je echte naam is gekozen door je ouders en vaak niet opvallend. Als artiest wil je júíst opvallen. Als je internationaal wil doorbreken is het wel zo handig om een Engelse bijnaam te kiezen."

Bekende bijnamen van Nederlanders

  • Willem Holleeder - De Neus
  • Frans Frederiks - Lange Frans
  • Nikki de Jager - NikkieTutorials
  • Herman van der Zandt - Herman de Schermman
  • Jean-Claude Van Damme - The Muscles from Brussels

Waar moet je op letten bij het kiezen van een bijnaam? "Het hangt ervan af naar welk succes je op zoek bent", zegt de taaldeskundige. "Als je een zanger bent, dan denk ik dat het goed is als de bijnaam een bepaalde internationale hippe vibe heeft – mits je dat wilt uitstralen."

'Aubergenius'
Lees ook:
'Aubergenius' maakt naam op WK: heeft Nederland een nieuwe dartsheld?

Daarnaast moet de naam echt bij jou als persoon passen. "Neem bijvoorbeeld Nikkie de Jager, die de naam NikkieTutorials gebruikt. Die werkt heel goed, want de naam Nikkie is lief en vrolijk en past bij de persoon die ze is. Omdat ze niet alleen in Nederland actief is, is de Engelse naam handig. Iedereen weet wat het betekent."

Humor

Ten slotte een factor waar Aubergenius bonuspunten mee scoort: humor. "Woordgrappen werken goed. De naam wekt daarmee meteen een positief gevoel op."

Bekijk hier de video:

02:13