Jaarwisseling

Toeteren in plaats van vuurwerk: 'Saamhorigheidsgevoel creëren'

29 december 2020 11:57 Aangepast: 29 december 2020 18:31
Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Vanwege het vuurwerkverbod dreigt het een stille jaarwisseling te worden. Daar wil Auto.nl verandering inbrengen. De webshop oppert het idee om klokslag 12 uur allemaal de toeter van je auto te laten klinken. "Anders voelt het als een doordeweekse avond."

Brand manager Phil Vonk is degene die met het initiatief kwam. "Het idee is eigenlijk vrij simpel", zegt hij tegen EditieNL. "Stipt om twaalf uur kort toeteren. Iedereen kan meedoen, elke auto heeft een toeter."

Saamhorigheid

Tijdens de eerste lockdown heeft Auto.nl het initiatief 'Zorgheldenauto' opgezet. "We hebben toen 738 auto's geregeld voor mensen in de zorg. Nu wilden we met een nieuw initiatief komen. Samen toeteren creëert een saamhorigheidsgevoel. Dat kunnen we wel gebruiken in een tijd waarin veel mensen eenzaam thuis zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerkklokken luiden in plaats van vuurwerk: 'Teken van verbondenheid'

Het is absoluut niet de bedoeling dat mensen dronken achter het stuur kruipen, benadrukt Vonk. "Toeter om twaalf uur gewoon een keer of twee in een stilstaande auto, en dan is het klaar. Het is bedoeld om de mensen te laten voelen dat het niet zomaar een doordeweekse avond is."

Phil Vonk gaat zelf ook toeteren om twaalf uur Phil Vonk gaat zelf ook toeteren om twaalf uur

Cultuur

Een opvallend initiatief in Nederland, want we associëren getoeter hier vaak met ergernis, zegt etnoloog Peter Jan Margry. "We doen het veel in het verkeer als we geïrriteerd zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondanks verbod toch overlast vuurwerk: 'Emoties op straat zijn heftiger'

Maar er zijn ook andere momenten waarop we toeteren. "Bijvoorbeeld wanneer we iemand iets kwalijk nemen, of als laatste groet." In de Turkse cultuur is het heel gebruikelijk om 'positief' te toeteren. Zo wordt er vaak getoeterd bij bruiloften. "In Nederland komt dat soms ook weleens voor."

Geschiedenis

Margry vindt het wel een mooi initiatief voor de jaarwisseling. "Je kunt het linken aan het klokkenluiden van vroeger, zoals het allemaal is begonnen. Klokken waren de eerste instrumenten om lawaai mee te maken. In de middeleeuwen werd gedacht dat je dat moest doen met de jaarwisseling om kwade krachten te verjagen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore