Ga naar de inhoud
Terugblikken en vooruitkijken

Paragnost voorspelde pandemie: wat staat ons in 2021 te wachten?

Paragnost Thomas Woolthuis voorspelde de pandemie Beeld © EditieNL

Het einde van het jaar nadert. In andere woorden: het is de tijd van terugblikken en vooruitkijken. En hoe kan dat beter dan met een medium? Samen met twee paragnosten kijken we naar wat zij goed en fout hadden voorspeld voor 2020 en wat ons komend jaar te wachten staat.

Als er de afgelopen decennia één jaar onvoorspelbaar was, dan was het wel 2020. Toch had paragnost Thomas Woolthuis de pandemie vooraf voorspeld. Hij deed dat in het blad ParaVisie in november 2019 – nog voordat de uitbraak in Wuhan werd gesignaleerd.

Juiste voorspellingen

"Ik heb corona niet letterlijk benoemd, maar ik zag wel een dodelijk virus aankomen dat zich over de wereld zou verspreiden", vertelt hij aan EditieNL. Daarnaast voorspelde hij goed dat Donald Trump het als president niet zou redden: Joe Biden zou worden uitgeroepen als de nieuwe president van de Verenigde Staten.

RTL
Lees ook:
RTL stopt met paragnosten-tv

Ook voorspelde de paragnost dat de Grand Prix in Zandvoort niet zou plaatsvinden. "Ik zei dat twee jaar terug al. Inmiddels stond de tribune klaar, waren er miljoenen ingestoken en waren er al tickets verkocht. Maar het ging niet door."

Onjuiste voorspellingen

Woolthuis deed daarentegen ook voorspellingen die niet uitkwamen. Zo dacht hij dat Mark Rutte zich niet opnieuw verkiesbaar zou stellen en dat Nederland een vrouwelijke artiest naar het songfestival zou sturen, die vervolgens boven aan de lijst zou eindigen. Ook dacht hij dat we in januari en februari de schaatsen weer uit het vet konden halen, maar dat gebeurde niet.

Medium Sonja Dover voorspelde de winst van Joe Biden goed, maar had verder vooral veel missers. Zo dacht ze dat Amalia dit jaar zou vertrekken naar China. "Dat zou ook werkelijk gaan gebeuren, ze zou daarheen gaan voor school. Maar door corona is dat allemaal niet doorgegaan", zegt ze tegen EditieNL.

De
Lees ook:
De paragnost weet het ook niet

Ook voorspelde ze dat Rafael van der Vaart opnieuw vader zou worden van een meisje, wat niet gebeurde. En net als Woolthuis was ze ervan overtuigd dat Rutte zich opnieuw verkiesbaar zou stellen. "Diep in zijn hart wil hij zijn carrière voortzetten in de Europese Commissie in Brussel", denkt ze nog steeds. "Maar door corona beseft hij dat hij er nu voor Nederland moet zijn."

De coronacrisis had ze niet zien aankomen. "Je ziet niet alles. Zo is het gewoon. Dat is ook maar goed. Je moet al die negatieve dingen niet van tevoren willen weten", aldus Dover.

2021

Wat staat ons volgens deze twee paragnosten te wachten in het nieuwe jaar? Thomas Woolthuis denkt dat de druk van de ketel gaat. "We kunnen in de zomer weer een terrasje pakken, we gaan weer uiteten en misschien zelfs evenementen bezoeken, denk aan een popconcert."

"Dat zal alleen nog niet exact gaan zoals we gewend zijn", gaat hij verder. "Voorlopig zijn we nog niet van het virus af. Ik heb het gevoel dat het nog in leven gehouden wordt. Op welke manier, dat weet ik niet precies."

Paragnost
Lees ook:
Paragnost denkt vermiste student te hebben gevonden

Sonja Dover verwacht ook dat een definitief afscheid van corona er voorlopig nog niet inzit. "Eerst dacht ik dat het eerste festival in het voorjaar zou gaan plaatsvinden, maar ik denk nu dat het toch langer gaat duren. Corona zal nog veel ups en downs met zich meebrengen. Ik verwacht ook nog wel een nieuw virus of nieuwe mutaties."

Gezond leven

Maar de ellende zal volgens de paragnost ook iets goeds opleveren. Dover denkt dat we ons meer bezig zullen houden met gezond leven en dat we beter letten op ons eetpatroon. "Restaurants zullen goed voedsel op hun menu zetten. Dat wil zeggen: goed vlees, meer vegetarisch en betere groenten."

Bekijk hier meer voorspellingen:

02:19