Ga naar de inhoud
Creatief met karton

Pakketje uitgepakt? Dit kun je doen met het oude karton

Margrieta maakt van alles van karton: van meubels tot tassen Beeld © EditieNL

Gouden tijden voor kartonfabrikanten, want er is enorm veel vraag naar hun product. Vanwege de lockdown worden dit jaar rond de feestdagen extra veel pakketjes besteld. Na het uitpakken gaat het karton echter linea recta de prullenbak in, wat leidt tot volle papierbakken en extra afval op straat. Kun je ook andere dingen met het karton?

In dozenfabriek De Jong Verpakking in De Lier is het een drukte van jewelste. Hier gaat per minuut 300 meter papier de kartonmachine in, om er vervolgens als golfkarton uit te komen. Dozen worden hier op maat gemaakt, bedrukt en vervolgens geleverd aan grote en kleine winkelketens.

"We zijn de grootste productielocatie voor golfkarton in Nederland. We verwerken hier ongeveer 400 miljoen vierkante meter golfkarton per jaar en leveren ook aan België, Duitsland en Engeland", vertelt directeur Ad Smit.

Lockdown

Door de lockdown is de productie flink opgevoerd. "Het is echt ontzettend druk. We zitten dit jaar helemaal vol. Er kunnen geen opdrachten meer bij."

Inpakpapier
Lees ook:
Inpakpapier op? Zo pak je cadeaus alsnog mooi in

Na het uitpakken van een pakketje gaat het karton bij veel mensen direct de prullenbak in. "Karton is enorm ondergewaardeerd", vindt kartondesigner Margrieta Oomkes tegen EditieNL. "We hebben het idee dat het geen waarde heeft, maar dat is onzin. Ik heb platen karton liggen die vijftig euro kosten. Maar veel mensen gooien het meteen weg."

Doe-het-zelf

Nergens voor nodig, want je kunt er volgens Oomkes van alles mee. Zelf maakt ze onder andere stoelen, tafels , kasten en tassen van karton. "Het hoeft echt niet moeilijk te zijn. Het lichte gewicht, de kracht en de eco-look bieden ongelimiteerde mogelijkheden. Als je op Pinterest of YouTube kijkt vind je heel veel doe-het-zelffilmpjes. Karton is een laagdrempelig product dat juist geschikt is voor praktische toepassingen in het dagelijks gebruik."

Zo zou je thuis bijvoorbeeld een poppenhuis of een lamp kunnen maken. "Met een stanleymes en liniaal ben je er al." Klik hier om te zien hoe je het doet.

 

Margrieta laat zien hoe je een lampenkap maakt:

01:05