Decemberserie

Voor Marion was 2020 een topjaar: 'Tweede leven door longtransplantatie'

25 december 2020 12:02 Aangepast: 25 december 2020 12:55
Marion kan weer met haar hondje lopen Beeld © EditieNL

Voor veel mensen gaat 2020 de boeken in als een slecht jaar. Maar niet iedereen had pech. In deze decemberserie duikt EditieNL in de verhalen van mensen voor wie het juist een topjaar was. Deze editie: Marion Olthof-Elhorst kreeg dit jaar nieuwe longen.

En dat is bijzonder want dit jaar is het aantal uitgevoerde orgaantransplantaties volgens de Nederlandse transplantatie Stichting met 75 procent afgenomen. Door het tekort aan IC bedden en de overbelasting van de zorg werden er tijdens de eerste golf in april slechts 27 transplantaties uitgevoerd waar dat er normaal 112 zouden zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor Denise was 2020 een topjaar: 'Moeder geworden'

Marion Olthof-Elhorst is dolgelukkig dat ze dankzij haar nieuwe longen een tweede leven heeft gekregen. "Ik heb de taailslijmziekte Cystic Fibrosis", vertelt ze aan EditieNL. "Hierdoor zijn mijn longen door de jaren heen heel erg achteruit gegaan door talloze infecties die ik heb gekregen." Haar longfunctie was zo laag dat ze sinds 2018 op een wachtlijst voor donorlongen stond. "Mijn leven zag er toen heel anders uit dan nu. Ik zat vaak in een rolstoel, dagelijkse dingen kon ik niet meer doen omdat ik amper lucht kreeg. Ik kon zelfs de trap niet meer op."

'Bang dat ik het niet zou overleven'

Toen de coronacrisis uitbrak verergerde haar situatie drastisch. "Vrienden en familie mochten niet meer over de vloer komen want als ik ziek zou worden zou ik dat niet overleven. Toen bleek dat door de coronacrisis het aantal transplantaties flink afnam was ik bang en verdrietig dat de transplantatie voor mij te laat zou komen. En dat ik het dus niet zou overleven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor Melanie was 2020 een topjaar: 'We zijn getrouwd'

Totdat één telefoontje haar leven ineens compleet veranderde. "Deze zomer werd ik gebeld en tien minuten later stond er een ambulance voor de deur en kon ik met spoed naar het ziekenhuis. Toen ik wakker werd had ik ineens nieuwe longen. Dat kwam als een totale verrassing."

Tweede leven

Nu is ze al maanden aan het revalideren, elke dag gaat ze even met haar hondje wandelen. "Dat is magisch, die buitenlucht. Ik heb nu alle tijd om aan mezelf te werken, om mijn kracht weer op te bouwen." Omdat ze nog steeds in de medische risicogroep valt heeft ze haar vrienden en familie nog steeds niet kunnen zien. Maar toch is 2020 voor haar een topjaar. "Ik heb door die nieuwe longen een tweede leven gekregen. Een kans om mijn oude leven weer op te pakken. Dat is heel bijzonder."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore