Restaurants gesloten

Overschot aan oesters: consument durft het thuis niet aan

24 december 2020 13:04 Aangepast: 24 december 2020 17:50
Oesterkwekers hebben moeite hun oesters kwijt te raken Beeld © EditieNL

Nu de restaurants dicht zijn, kampen oesterkwekers met een overschot. Ze raken hun oesters niet kwijt aan particulieren, want die zijn niet gewend oesters te kopen in de supermarkt en weten niet goed hoe ze de schelpen thuis moeten openmaken.

De Nederlandse oestervereniging verwacht dit jaar vanwege de coronacrisis een overschot van 25 tot 30 procent. Om dat percentage te verkleinen zijn ze een campagne begonnen. "Via online filmpjes willen we laten zien dat oesters voor iedereen bedoeld zijn. Ook mensen die ze normaal niet eten proberen we aan te sporen het leuke van oesters in te zien", vertelt voorzitter Christine Fijnaut van de vereniging.

Luxeproduct

Oesters worden door veel mensen gezien als luxeproduct. "Ze zijn bang dat het te duur is. Daarnaast zien ze op tegen het openen. Maar bij elk mandje zit tegenwoordig een oestermes waarmee je dat kunt doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zelf op pad om oesters te rapen? Binnenkort is het wellicht verboden

In de campagnefilmpjes kunnen mensen zien dat oesters nu ook in kleinere, consumentvriendelijke verpakkingen worden ingepakt. Ook wordt uitgelegd welke oesters je waarvoor kunt gebruiken. Alle 1800 visspeciaalzaken ondersteunen de campagne. "We krijgen er veel positieve reacties op", aldus Fijnaut.

Particulieren

Kees Vette van oesterbedrijf Vette & Verhaart denkt eenderde van zijn oesters niet te kunnen slijten. "We proberen zoveel mogelijk aan particulieren te verkopen, maar dat wil nog niet echt lukken", vertelt hij aan EditieNL.

Ook zijn bedrijf probeert de drempel voor de 'gewone consument' te verlagen. "Sinds vorige week hebben we mandjes van zes of twaalf oesters met een mes erbij. We hebben sinds kort ook een oesterpakket met gratineersaus. Een gegratineerde oester is veel toegankelijker voor mensen die niet aan de smaak gewend zijn."

Hoe open je een oester?

Maar hoe doe je dat eigenlijk, een oester openen? "Het belangrijkst is dat je goed oppast voor je handen", vertelt Jacco Steketee van vishandel Ambachtsheerlijkheid Yerseke. "Als je uitschiet met het mes steek je dwars door je handen. Het is handig om ter bescherming een speciale handschoen te dragen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat een joekel: 'grootste oesterschelp ooit gevonden'

Kies niet voor een willekeurig mes uit de keukenlade, maar gebruik een speciaal oestermesje. "Die is er speciaal voor gemaakt en heeft een scherpe punt. Het handvat is wat korter, waardoor je de draai goed kan maken."

De oester laat zich gemakkelijk openen door even met het mes te wiebelen. Probeer de schelp hierbij intact te houden. De oester is aan de schelp bevestigd met een spier. Het mes moet je achter in het dikke stuk steken en daarna snijd je de spier door. "Vervolgens is het een kwestie van een beetje peper en zout erop doen, een citroentje erbij, en slurpen maar. Het valt echt mee hoe moeilijk het is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore