Voor het goede doel

Blote barmannen, voetballers en mariniers: naaktkalender rukt op

23 december 2020 17:37 Aangepast: 24 december 2020 08:40
Uit de stratumseindkalender Beeld © Max Kneefel

Een beetje bedrijf heeft tegenwoordig een naaktkalender. Na de mariniers en de boerinnen geven ook andere branches zich bloot. Van keeper tot barkeeper, iedereen gaat uit de kleren.

Eindhovense horecaondernemers van stapstraat Stratumseind gingen uit de kleren voor een naaktkalender om zo de coronaperiode door te komen. De horeca heeft het zwaar en de opbrengst wordt onder de deelnemende kroegen verdeeld.

"Je doet het voor de klantenbinding, voor de promotie en gewoon als ludieke actie." Bram (zittend op de bar) vindt het niet vervelend om in z'n blote kont op de foto te gaan. "Dat zijn we wel vaker, na een gezellige avond. We kregen gelukkig ook voornamelijk positieve feedback."

Niet alleen de Eindhovense horecaondernemers gingen uit de kleren, de Amsterdamse chefkoks gingen hen voor. Zij maakten de Bloot voor Brood Kalender. Andere horecaondernemers maakten De Horeca Kalender.

Uit De Horeca Kalender Uit De Horeca Kalender

Maar niet alleen de horeca loopt inkomsten mis door de coronacrisis. Ook verenigingen hebben het zwaar. Dus gingen de jongens van voetbalteam VV Oeken ging uit de kleren om de clubkas te spekken.

Julian bedacht het idee van de kalender samen met Niek Wösten, de keeper van het team. "We wilden meer geld genereren voor de club", legt Julian uit. "We zijn nog financieel gezond, maar geld om te investeren of om extra dingen te doen hangt af van de inkomsten van de kantine, en die zijn er nu niet."

De voetballers gingen uit de kleren voor de kalender De voetballers gingen uit de kleren voor de kalender

Ook de mannen van Zwemvereniging Utrecht hoopten extra inkomsten te vergaren met hun lichamen.

De kalender van Zwemvereniging Utrecht De kalender van Zwemvereniging Utrecht

Maar waarom gaat iedereen uit de kleren? Volgens naaktfotograaf Ton Kroon is dat omdat naakt tegenwoordig bijzonderder is dan vroeger.

Naaktfoto's geweerd

"Je zag vroeger veel meer naakt op het strand, maar doordat je nu social media hebt wordt overal over nagedacht", zegt hij tegen EditieNL. Dus gaat niet iedereen zomaar uit de kleren, want je wilt niet naakt op Facebook staan. Bovendien worden op de meeste platformen naaktfoto's geweerd. "De vrijheid om het te plaatsen op social media wordt hun ontnomen, en daarom laten mensen zich misschien wel weer meer naakt fotograferen."

Kroon is dan ook blij met alle naaktkalenders. "Door de houding van bedrijven als Facebook zijn we ons aan het aanpassen aan een wereld waarin naakt niet meer gewaardeerd wordt en dat vind ik jammer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore