Harde lockdown

Kapper Ginger laat haar klanten producten afhalen: 'Mag niet, maar iedereen doet het'

22 december 2020 17:44 Aangepast: 22 december 2020 19:04
Ginger van Oven is kapper Beeld © EditieNL

Alle niet-essentiële winkels zijn dicht, maar dat weerhoudt de ondernemers er niet van om toch hun producten te verkopen. December is de maand waarin zij normaal veel omzet maken, dus hebben ze de hoop gevestigd op afhaalloketten of private shopping om toch nog wat te verdienen. "Ik vind het heel gek dat het in de horeca wel mag, maar bij ons niet."

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil strenger optreden tegen winkeliers die de lockdownregels overtreden en van alles verzinnen om hun spullen alsnog te verkopen. Dat zei hij na afloop van het wekelijkse overleg met de veiligheidsregio's.

Twee kampen

Heel jammer om te horen, vindt Udo Delfgou, directeur van brancheorganisatie INretail. "We worden daar best verdrietig van. Het voelt alsof er twee kampen zijn. Het is veel krachtiger om uit te stralen dat we dit met z'n allen doen. Dat retailers helpen de overheid en andersom. Ik denk niet dat dit soort uitspraken constructief werkt", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Winkeliers willen open voor afhalers, net als horeca'

Het is volgens Delfgou niet zo dat alle ondernemers de regels overtreden. "Er zijn inderdaad winkeliers die er alles aan doen om toch te kunnen verkopen. Maar de massa houdt zich wel aan de regels. De overheid moet niet de nadruk leggen op wat er allemaal verboden is, maar laten zien wat er wél mogelijk is. Dat helpt echt beter dan met het vingertje wijzen."

Afhalen

Hij hoopt bovendien dat het mogelijk wordt om producten af te halen bij winkels. "Niet alles kunt je zomaar bezorgen. Ik vind dat afhalen op een veilige manier en op afgesproken tijdstippen gewoon moet kunnen. In de horeca en in het buitenland kan het ook."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Michelle heeft een pakketafhaalpunt aan huis: 'Het is gekkenhuis'

Kapper Ginger van Oven uit Lelystad is het daarmee eens. Ze knipt op dit moment niet, maar laat haar klanten bij haar salon aan huis wel haarproducten en kleurpakketten afhalen. "Dat mag eigenlijk niet, maar iedereen doet het op deze manier. Ik vind het heel raar dat afhalen bij de horeca wel mag, maar bij ons niet", zegt ze tegen EditieNL.

"Kijk, ik snap wel dat ze dit niet in het centrum willen, want dan wordt het daar te druk. Maar ik heb salon een aan huis. Het is hetzelfde als een pakketje aanpakken van een postbezorger", vindt ze.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore