Ga naar de inhoud
Deventer

Antoinet heeft een knuffelboom in de tuin: 'Iedereen mag pakken'

Iedereen die wil mag een knuffel komen halen bij Antoinet Beeld © Antoinet van Zon

Heb jij in deze tijd nou echt behoefte aan een knuffel? Dan kun je bij Antoinet van Zon in Deventer terecht. Zij heeft sinds gisteren een knuffelboom in de tuin waar iedereen die het maar wil een exemplaar uit mag halen.

In de voortuin van Antoinet aan de Rozengaarderweg is het nooit saai. "Het is maar een klein tuintje, maar ik doe er altijd iets leuks mee. De ene keer staat er een paashaas, de andere keer hangt er een foto van Willem-Alexander of Halloween-versiering. En nu is er dus een boom met knuffels", zegt ze tegen EditieNL.

Inspiratie

De 59-jarige vrouw bedacht het plan vorig jaar. "Ik zag online een foto van een boom met allemaal knuffels van Disney-figuren erin. Toen zei ik tegen mijn man: dat is iets voor ons. Corona was toen nog niet eens in beeld. Qua timing had deze boom er niet op een beter moment kunnen zijn."

Kinderchirurg
Lees ook:
Kinderchirurg Sanne maakt poppen met een stoma: 'Laten zien dat ze normaal zijn'

Omdat het aanschaffen van honderden nieuwe knuffels nogal in de papieren zou lopen, heeft Antoinet in januari een oproep geplaatst op Facebook. "In april had ik al 300 knuffels binnen. Toen ben ik maar gestopt met inzamelen", lacht ze.

Gewassen en ingepakt

Alle knuffels heeft ze gewassen en ingepakt in plastic – voor de regen, maar ook vanwege corona. "Ik heb er zo'n 200 vastgemaakt aan een houten boom. Aan een echte kerstboom lukte niet." Ernaast staat een groot bord met de tekst: 'Fijne kerstdagen. Wil je een knuffel? Haal er 1 (pp) uit de boom. Iedereen kan in deze moeilijke tijd wel een knuffel gebruiken.'

Er zijn sinds gistermiddag al zo'n veertig knuffels uitgehaald. "Sommige kinderen staan helemaal te stuiteren. Dat is toch geweldig?", zegt Antoinet. "Veel kindjes komen ook even voor het raam staan zwaaien. Die glimlach, daar doe ik het voor."

Volwassenen

Ook van volwassenen krijgt ze 'belachelijk veel' reacties. "Vanochtend stopte er een auto voor de deur. Een meneer draaide het raampje omlaag om even te zeggen dat hij het zo'n geweldige actie vond. Echt heel erg leuk. Volwassenen mogen van mij ook gerust een knuffel komen halen, hoor. Ook zij kunnen behoefte hebben aan een knuffel."

Mocht haar voorraad er heel snel doorheen gaan, dan kan Antoinet nog knuffels van de kringloopwinkel in de buurt krijgen. "Zij hebben laten weten dat ze nog tientallen zakken hebben staan die ik mag hebben."