Ga naar de inhoud
Jaarwisseling

Kerkklokken luiden in plaats van vuurwerk: 'Teken van verbondenheid'

De Peperbus in Zwolle Beeld © ANP

Geen knallend vuurwerk tijdens de jaarwisseling, maar het geluid van kerkklokken om middernacht. Het CDA roept alle kerken op om daaraan mee te doen en de klokken te luiden. Niet alleen als alternatief voor vuurwerk, maar ook als teken van verbondenheid. Werkt dat?

Bij de Peperbus in Zwolle zijn ze zeker van plan gehoor te geven aan de oproep. "Als er een landelijke actie is, doen we zeker mee", zegt Bert Dijkink van het klokkenluidersgilde Zwolle.

Hij denkt namelijk ook dat zo'n actie voor verbinding kan zorgen. Tijdens de eerste lockdown werd de klok van de Peperbus om die reden elke woensdagavond geluid. "Ter bemoediging", zegt Dijkink. "Dat werd zeer gewaardeerd. Soms kwamen mensen er zelfs elke woensdagavond kijken. We herkenden ze aan de kleding beneden."

Ritme en rust

En ook nu hebben ze een initiatief. "Wanneer je thuis werkt, gaat de werkweek zomaar over in de zondag. Wat we doen nu, is expliciet de week uitluiden. Zaterdag om 16.50 uur na de markt. Dan luiden wij de zondag in om een ritme aan te geven. Dat geeft mensen rust."

Verslaggever Anne mocht de klokken vast luiden

02:03

Eigen bubbel

En die verbinding hebben we volgens socioloog Beate Volker hard nodig. Alles wat dat gevoel kan versterken, is volgens haar goed. "Als we terugdenken aan de eerste lockdown stonden we meerdere keren te klappen. Nu hebben nog steeds veel mensen steun nodig. We staan er steeds meer alleen voor."

Dat komt voor een deel doordat we in onze eigen bubbel leven. "Je ziet de ander niet meer, je ervaart het niet meer. Het gaat dus echt niet goed met de cohesie."

Moment van bezinning

Kerkklokken zijn volgens Volker een goed middel om meer verbinding te creëren. "Veel mensen hebben niks met godsdienst en religie, maar een kerkklok is boven elke religie verheven. Dus dat kan heel veel steun bieden", aldus de socioloog.

Na
Lees ook:
Na applaus nu ook luidende kerkklokken: 'Hoop en troost'

"Ik vind het heel mooi als er iets gedaan wordt, als teken van saamhorigheid, maar ook als teken van: we gaan verder. Een nieuw jaar, laten we hopen dat we hieruit komen."

Dat gevoel kun je nog meer versterken door zelf iets te doen, zoals klappen of zelf een bel luiden, al wordt dan ook de beleving heel anders. "Een moment van stilte en alleen de klokken horen is juist mooi vind ik, je richt de aandacht even naar buiten en je luistert. Een moment van bezinning: laten we vooruit kijken."