Vijf tips

Coronadiscussie tijdens kerstdiner: 'Laat ruimte voor humor'

19 december 2020 10:48 Aangepast: 19 december 2020 11:58
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Kerst staat voor de deur en daarmee voor veel mensen ook het onvermijdelijke kerstdiner. Ook al mogen er slechts drie extra mensen aan tafel verschijnen, kan dat genoeg zijn voor heftige gesprekken. Hoe hou je de coronadiscussies beschaafd?

Grote kans dat tijdens de kerstdis de onderwerpen coronavirus, overheidsbeleid of vaccinatie ter sprake komen.

"De roze corona-olifant hoeft niet vermeden te worden, juist niet", zegt psycholoog Bjarne Timonen. "Geef het een plek, praat erover, want als je dat niet doet blijft het in de lucht hangen."

Niet te impulsief

Maar hoe overleef je dat, zeker als je er misschien wel heel anders over denkt dan je familieleden? "Het belangrijkste is de ik-boodschap als je communiceert", zegt Timonen. "Begin je zin met ik: ik voel dit, ik ben het niet met je eens. Zodra je begint met 'jij', jaag je de ander in het harnas."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona splijt vrienden en families met kerst: 'Sommigen voelen zich nu al schuldig'

De psycholoog adviseert om niet te impulsief te zijn en een time-out te nemen als je boosheid voelt opkomen. "En drink niet te veel alcohol, want als je dat wel doet, wordt het vrij lastig om nog mindful te reageren. Drank maakt je meer impulsief en emotioneel."

"Laat ruimte voor humor, maak er grappen over. Humor kan werken als een soort van smeermiddel. Het maakt het wat luchtiger. En het zorgt ervoor dat je beter naar elkaar luistert", vervolgt Timonen.

Minder kans op discussie

Volgens de psycholoog zien we dit jaar juist minder tegen het kerstdiner op, omdat je minder mensen mag uitnodigen. "Mensen vinden het fijn dat ze niet heel veel familieleden hoeven uit te nodigen. Als je maar twee mensen over de vloer hebt, is het risico op heftige discussies kleiner. Hoe meer mensen, hoe meer kans op een pittige discussie."

Zie je zo'n discussie nou toch aankomen terwijl je er helemaal geen zin in hebt, dan kan je het daar van tevoren met je gasten al over hebben. "Bel ze op en zeg dat je je realiseert dat zij er heel anders over denken. Bijvoorbeeld: 'Ik merk dat wij verschillen van mening, maar ik wil wel heel graag samen een gezellige kerst aangaan. Wij respecteren jullie mening en hopen dat we het samen gezellig kunnen aanvliegen.'"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo ga je om met complotdenkers in je omgeving: 'Neem de ander serieus'

Vijf tips

Voor wie tijdens de kerst toch in een flinke discussie verzeild raakt, heeft debattrainer Jerry Helmers ook nog wel wat concrete tips.

  • Wees je bewust van de context

"Kerst is een gezellig samenzijn, drijf de zaak niet op de spits en maak het niet te zwaar."

  • Laat de ander uitspreken

"Er is altijd een moment om de langdradige spreker subtiel te laten merken dat hij lang genoeg aan het woord is: hand opsteken, nee schudden, ernstig kijken met gefronste wenkbrauwen. Overigens geldt dat ook voor jezelf: op het moment dat de ander glazig voor zich uit zit te staren ben je lang genoeg aan het woord geweest."

  • Emoties zijn vaak feiten

"Het heeft een reden waarom mensen ergens door geraakt worden, probeer daar achter te komen. Pel je gesprekspartner op een empathische manier af. Dan til je een gesprek naar een hoger niveau."

  • Humor, hou het leuk

"Humor werkt ontnuchterend. Dat maakt het licht."

  • Kijk vooruit

"Natuurlijk is een analyse van dat wat fout is gegaan niet per definitie verkeerd, maar hou het positief. Zoek naar oplossingen. In het geval van de kersttafel: kijk naar het nieuwe jaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore