Verkiezingen

Nieuwe politieke partij: hoe kies je een goede naam?

18 december 2020 16:55 Aangepast: 18 december 2020 18:29
Nanninga en Eerdmans Beeld © ANP

Het is aftellen naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Naast de oude vertrouwde partijen zullen er misschien ook wat nieuwe namen op de stembiljetten staan, zoals het vandaag aangekondigde JA21. Een naam waar volgens oprichters Joost Eerdmans en Annabel Nanninga een hele uitleg bij hoort. Wat maakt eigenlijk een goede partijnaam?

JA zou staan voor de voornamen van Nanninga en Eerdmans, die onlangs opstapten bij Forum voor Democratie. Ook staat het voor 'juiste aanpak', en 21 voor het jaar 2021, waarin het volgens de twee allemaal moet gebeuren.

Een slimme naam, vindt Tim Claassen, reclamestrateeg bij Havas Lemz. "Vroeger hadden veel bedrijven in de reclamebranche de initialen van de eigenaar als naam van het bedrijf. Tegenwoordig zien we hippere namen. Die verschuiving zien we ook in de politiek", zegt hij tegen EditieNL.

Duidelijk

Als je nu een partij start, moet je volgens Claassen goed nadenken over de naam die je kiest. "Veel partijen roepen een gevoel op en dat komt doordat ze lang bestaan. Denk aan de PvdA, D66 of de VVD. Bij een nieuwe partij moet duidelijk worden waar de partij voor staat. Het moet een naam zijn die tot de verbeelding spreekt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerdmans en Nanninga doen met nieuwe partij mee aan verkiezingen

Hij vindt dat bij JA21 slim aangepakt. "Het laat iets progressiefs zien." Maar hij is niet over alle namen van de nieuwe partijen – 35 in totaal – te spreken. "Bij de Feestpartij lijkt het alsof ze alleen maar staan voor feesten. We willen eigenlijk maar één dag in de week een Feestpartij. Ik denk dat zo'n naam veel media-aandacht trekt, maar niet zozeer veel stemmers", legt Claassen uit.

Het is overigens niet zo dat al die 35 geregistreerde nieuwe partijen ook echt meedoen aan de verkiezingen: ze moeten eerst aan de juiste eisen voldoen en natuurlijk genoeg stemmen krijgen.

Fantasienamen

Volgens politiek verslaggever Frits Wester gaven de partijnamen vroeger de stroming van de partij meer weer. "De PvdA was er duidelijk voor de arbeiders en dan had je onder meer nog de Communistische Partij en de Katholieke Volkspartij. Veel partijen zijn losgeweekt van die stromingen en hangen aan personen, zoals Wilders. Daar waar de partijen stonden voor stromingen en zo de partij ook benoemden, zien we nu meer fantasienamen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thierry Baudet wint ledenverkiezing, maar van zijn Forum is weinig over

Daardoor is niet altijd meer duidelijk waar een partij nou precies voor staat. "Ik vind het wel belangrijk dat je dat aan een naam kan zien", zegt Wester. "Neem Forum voor Democratie, er is geen enkele partij die tegen democratie is. Of Trots op Nederland. Wie is er niet trots? Partij voor de Dieren doet het wat dat betreft beter."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore