Mediamoment

'V-day' in Nederland: wat staat ons te wachten op 8 januari?

18 december 2020 12:39 Aangepast: 18 december 2020 18:19
Van de eerste vaccinatie in het Verenigd Koninkrijk werd een groot mediamoment gemaakt Beeld © ANP

Op 8 januari is het zover: de eerste vaccinatie tegen corona in Nederland. Wie wordt straks de eerste gevaccineerde persoon? En krijgen we dan net als in het Verenigd Koninkrijk ook een groot persmoment?

Onder luid applaus kreeg de 90-jarige Margaret Keenan op 8 december als eerste Brit een coronavaccin toegediend. De dag werd in het Verenigd Koninkrijk ook wel omgedoopt tot 'V-day'.

'Bijzondere dag'

Ook in Nederland komt er een speciaal mediamoment op de eerste vaccinatiedag, laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten. Het is nog niet bekend wie de eerste persoon zal zijn die het vaccin toegediend krijgt. "Het zal een zorgmedewerker van een verpleeghuis zijn, omdat dat de eerste groep is die wordt gevaccineerd in Nederland."

"Het wordt een bijzondere dag", zegt minister Hugo de Jonge. "Er hebben zich nog geen mensen aangemeld. Hoe we het gaan doen, gaan we nog tot in detail uitwerken. Maar het wordt een mijlpaal. Zet het in je agenda."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland begint vaccinatie tegen corona 8 januari

Meerdere personen

Communicatiestrateeg Michiel Krom denkt dat het niet werkt om voor één persoon te kiezen. "Ik zou er heel veel mediamomenten tegelijkertijd van maken", zegt hij tegen EditieNL. "Dus meerdere zorgmedewerkers in meerdere verzorgingshuizen op hetzelfde moment. Dan dan heb je een neutraal, objectief beeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeten premier Rutte en de koning een 'voorbeeldvaccinatie' halen?

Krom zou dat doen met onbekende mensen. "De zorgmedewerkers die vooraan staan. Dat zijn de echte mensen. Je hoeft daar ook niet naast te staan als minister. Dat leidt af. Laat het gewoon zien zoals het is, de echte mensen. Dat is de werkelijkheid."

BN'ers

Mediamomenten met influencers en artiesten lijken hem ook niet nodig. "Je kúnt ze wel inzetten; het kan zijn dat sommige mensen naar artiesten kijken en dat volgen. En het dan delen op social media." Maar als er BN'ers worden ingezet waar mensen niks mee hebben, kan het volgens hem juist averechts werken.

"Ik denk dat je vooral kijkt naar mensen in je eigen kring. Het helpt veel meer als iemand in je vriendengroep zegt: ik ga het meteen doen."

Duitsland

Correspondent Jeroen Akkermans verwacht in Duitsland, dat op 27 december begint met vaccineren, een vergelijkbaar plan als in Nederland. "De eerste persoon zal geen bekende zijn, zoals Merkel of een arts. Dat geeft de verkeerde boodschap."

"Waarschijnlijk wordt het een zorgmedewerker of een ouder persoon in een verzorgingshuis. Er zal ook zeker een persmoment komen om draagvlak te creëren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore