Ga naar de inhoud
Coronabesmettingen

Zoveel mogelijk thuiswerken: moet daar controle op komen?

Filelezer Heleen de Geest merkt dat het aantal files weer afneemt Beeld © EditieNL

Deze week riep premier Rutte nogmaals op om zoveel mogelijk thuis te werken om coronabesmettingen te voorkomen. De Tweede Kamer gaat nu stemmen of er controles moeten plaatsvinden om te zorgen dat mensen daadwerkelijk thuisblijven.

GroenLinks en PvdA voelen er wel wat voor om te controleren of mensen thuiswerken, zo laten de partijen weten aan BNR. In België vinden al dergelijke controles plaats door de arbeidsinspectie.

Plek van besmetting

Vijftien procent van alle coronabesmettingen vindt plaats op de werkvloer. De enige plek waar meer mensen besmet worden is thuis. De helft van de besmettingen vindt plaats door de huisgenoten en partner. Ruim 22 procent van de besmettingen gebeurt door bezoek aan huis.

Bron: RIVM

Tegenstander

Vakbond CNV ziet echter dat niet alle werkgevers hun best doen om de werknemers thuis te laten werken. "In oktober bleek uit onderzoek dat zestien procent van de mensen die thuis kunnen werken wordt gevraagd gewoon te komen", zegt woordvoerder Jolanda van Zwieten tegen EditieNL.

Vind
Lees ook:
Vind je thuiswerken zwaar? Dit kun je eraan doen

CNV is geen voorstander van het plan om het thuiswerken te controleren. "Wij vinden dat het de eigen verantwoordelijk is."

Wel roept de vakbond haar leden actief op om thuis te werken. "Al heel lang doen we een appèl op onze leden om thuis te werken, waar mogelijk. Het is een makkelijk middel om te zorgen dat de besmettingen afnemen. Zeker als je een kantoorbaan hebt."

Verkeer neemt af

ANWB merkt dat het verkeer op de weg wel afneemt sinds de harde lockdown is ingegaan. Maar nog steeds zitten we niet op het niveau van het begin van de crisis.

"We bewegen wat minder. De dagelijkse files zijn weg, zowel 's ochtends als 's middags. Normaal gesproken staat er in avondspits 600 kilometer file. Vorige week was dat 120 kilometer, en nu nog maar ongeveer 40. Maar het is wel nog steeds drukker op de weg dan in maart", zegt filelezer Heleen de Geest tegen EditieNL. 

Aantal ov-reizigers

Ook in het openbaar vervoer is het drukker dan tijdens de eerste lockdownperiode; toen was het aantal reizigers afgenomen met 90 procent. Dat blijkt uit cijfers van Translink. Gisteren was de afname 76 procent.

Bekijk hier de video:

02:04