Neppe sms'jes

We zitten meer op Marktplaats: zo word je niet opgelicht

19 december 2020 09:53 Aangepast: 19 december 2020 11:00
Saskia werd opgelicht op Marktplaats Beeld © EditieNL

Wie houdt er nou niet van om goede tweedehands deals te scoren? Veilingsite Marktplaats wordt sinds de coronacrisis een stuk meer bezocht. Maar ook criminelen weten de site te vinden. Hoe zorg je ervoor dat je niet wordt opgelicht?

Saskia Noten wilde haar camera op Marktplaats verkopen, maar dat liep niet goed af. "Er reageerde iemand met een goed bod, ze noemde zichzelf Amber", vertelt Saskia aan EditieNL. "Ik wilde gelijk oversteken doen, anders vertrouw ik het niet. De koopster vertelde dat ze zelf was opgelicht en vroeg om mijn mobiele nummer."

Nep sms'je

Daarop kreeg Saskia een sms'je binnen dat zogenaamd van de veilingsite was, waarin stond dat het geld was overgemaakt. "Het leek echt alsof het van Marktplaats was, dus ik vertrouwde het wel. Ze had ook een mailtje laten zien dat ze het geld had overgemaakt, maar dat bleek hartstikke nep", zegt Saskia.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extra drukte op Marktplaats door coronacrisis

Uiteindelijk bleek alles nep te zijn. Saskia had haar camera al op de post gedaan en kreeg daar geen geld voor. "Ik ben dus mijn camera kwijt en ik heb er geen geld voor gekregen. Zo'n 1200 euro, want het waren drie lenzen en een camera. Marktplaats kon me niet verder helpen omdat ik via een 06-nummer heb gehandeld."

Niet meer meldingen

Bij de verkoopsite zien ze de laatste tijd dat het drukker is geworden op het platform. "Er zijn maar liefst 9 miljoen meer nieuw geplaatste advertenties ten opzichte van 2019", zegt woordvoerder Marc Immink. "We denken dat het komt doordat mensen vanuit huis werken en daar nieuwe spulletjes willen. En ook om geld te verdienen met de spullen die ze niet meer nodig hebben."

Of er ook meer oplichters actief zijn weet hij niet. "We hebben niet meer meldingen gehad, dat is wat ons betreft een goed teken. Maar elke poging tot misleiding of fraude is er een te veel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verkopers op Marktplaats gewaarschuwd voor truc met verzendlabel

De woordvoerder zegt dat ze bij Marktplaats dag en nacht bezig zijn met het bestrijden van fraude. "Maar het is nooit honderd procent veilig. Als een deal te goed is om te geloven, dan is dat misschien ook zo en moet je daar afstand van nemen."

Niet op WhatsApp

Immink raadt mensen aan om vooral waakzaam te blijven. "Houd de gesprekken op Marktplaats, niet op WhatsApp. En doe geen betaling van 1 cent, daar maken oplichters gebruik van. Zo'n betalingsverzoek is alles behalve veilig." Ook zegt hij om vooral een melding te doen als je iets niet vertrouwt.

Oplichtingsmethodes

Er zijn heel veel oplichtingsmethodes, weet Joyce Donat van de Consumentenbond. "Marktplaats is een gouden bron voor criminelen." Nep sms'jes, tikkie-fraude, gefotoshopte postbewijzen, er zijn continu nieuwe manieren. "Je hebt ook de nepadvertenties, als iemand een PlayStation 5 aanbiedt die eigenlijk te goedkoop is, dat kan niet. Niet doen dus."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Daar zit een luchtje aan: parfum van Zeeman voor veel geld op Marktplaats

Het verandert welke oplichtingsmethode populair is. "Als een truc veel wordt gebruikt en dus te bekend wordt, dan wordt er overgestapt op iets anders. Marktplaats heeft echt een goede safety afdeling, maar criminelen weten dat er tussen 00.00 en 08.00 uur ochtends geen controles worden uitgevoerd op de advertenties, dus daar maken ze gebruik van", zegt Donat. Wees dus altijd voorzichtig en gebruik Marktplaats zelf om te communiceren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore