Ga naar de inhoud
Lokale bezorging

Fietskoerier trapt zich rot: winkels moeten van voorraad af

Een fietskoerier van Peddler Beeld © EditieNL

Fietskoeriers trappen zich rot. Nu de meeste winkels gesloten zijn vanwege de nieuwe coronamaatregelen, moeten er nog meer pakketjes bezorgd worden. Bijvoorbeeld van lokale winkels die dicht moeten en hun producten nu bij de klant thuis willen bezorgen. En daar worden veel fietskoeriers voor ingezet. Hoe gaat dat in z'n werk?

"We hebben het drukker dan ooit", vertelt Marloes Zalm van het platform fietskoeriers.nl. "Het is altijd druk in deze tijd, door Black Friday en kerst, maar sinds de sluiting van de winkels is de drukte toegenomen."

700 fietskoeriers

Winkels die door de coronamaatregelen gesloten zijn, maar producten nu bij klanten thuis willen laten bezorgen, kunnen zich aansluiten bij het fietsplatform. Een fietskoerier haalt de pakketten dan op bij je winkel en bezorgt die de volgende dag bij de klanten.

Fietskoeriers.nl werd eerst vooral voor webshops ingezet, maar vanwege de lockdown wordt er nu meer voor fysieke lokale winkels bezorgd. "Er zijn 3500 winkels aangesloten in heel Nederland. We hebben zo'n 700 aangesloten koeriers."

Pakketbezorgers
Lees ook:
Pakketbezorgers vrezen winkelsluiting: 'Bekaf en overwerkt'

De drukte is volgens Zalm nog wel te behappen. "We hadden al een stevig netwerk van koeriers neergezet, omdat we de drukte aan zagen komen." Fietskoeriers zijn volgens haar erg flexibel. "We hebben nauwelijks vertraging. Als er ergens iets opgehaald kan worden, dan kan dat er letterlijk tussen gefietst worden." Maar meer koeriers zijn altijd welkom.

Extra bakfietsen besteld

Ook bij het lokale platform Peddler willen sinds de lockdown meer winkeliers zich aansluiten. Het platform is actief in Amsterdam. "Mensen kunnen op onze site het aanbod van de aangesloten winkels zien. Je koopt het, wij halen het met de bakfiets op en bezorgen het", vertelt Marleen Smit van Peddler.

Het gaat om lokale producten. "Van de Turkse supermarkt en de bloemist tot aan de bakker en een stofzuigerwinkel", zegt Smit. "Het voordeel is dat de voorraad al in de stad is en daardoor kunnen we uiterlijk binnen 24 uur bezorgen."

Vol,
Lees ook:
Vol, vol, vol: online bezorgmomenten supers schaars tot na kerst

Peddler had het ook al druk in verband met de feestdagen, maar sinds de aankondiging van de lockdown is het helemaal booming. "Er zijn 150 winkels aangesloten en er kloppen nog meer aan. Wij gaan onze pool van dertig koeriers zeker uitbreiden en we hebben al extra bakfietsen besteld", zegt Smit.

"Ook hebben wij een oproep gedaan onder winkeliers of personeel dat aan het werk wil blijven voor ons wil komen werken. Daar hebben we ook al reacties op gekregen." Ook Peddler wil landelijk actief worden met het platform.

Bekijk hier de video

02:07