Ga naar de inhoud
'Conrad bedankt'

Klas verrast leraar Conrad: 'Alsof ze aanvoelden dat ik het nodig had'

Conrad was er echt even stil van Beeld © Still uit de video:

Docent Nederlands Conrad Berghoef ging vanochtend lichtelijk geïrriteerd een online les in. De les ervoor was een technisch drama geweest en tijdens de volgende les hadden alle leerlingen ineens hun camera's uit. Hij had niet verwacht dat daar een bijzonder bedankje van de leerlingen achter schuilging.

"Ik heb al een eerder met deze klas gedeeld dat ik het best wel zwaar vind", vertelt Conrad Berghoef tegen EditieNL. "De leerlingen weten wel dat ik een beetje worstel met het lesgeven op afstand en dat ik het contact met de klas mis."

De docent Nederlands heeft deze klas van de opleiding verpleegkunde van het ROC Friese Poort in Drachten al sinds maart niet meer in het echt gezien. Vanochtend wisten ze hem op een bijzondere manier een hart onder de riem te steken.

Leraar verrast door klas: 'Ik ben nog nooit zo lang stil geweest'

01:15
De docent had geen idee dat zijn leerlingen klaar zaten met bedankbriefjes.

'Je hoort dat ik chagrijnig ben'

"Het is alsof de klas aanvoelde dat ik dit even nodig had." De les begon als elke andere les, ware het niet dat de leerlingen allemaal hun camera uit hadden gezet. "Ik dacht, 'Moet ik ze nou weer gaan vragen om de camera aan te zetten?' Je hoort ook echt aan mijn stem dat ik chagrijnig ben."

Oeps,
Lees ook:
Oeps, microfoon nog aan: docenten Ierland schelden studenten uit

Toen een van de leerlingen aan hem vroeg om de les op te nemen omdat een leerling er niet was werd hij nog chagrijniger. "Ik wist toen niet dat de leerlingen allemaal vol spanning klaarzaten in de hoop dat ik de les écht zou opnemen want dat doe ik anders nooit."

'Ik was er stil van'

Ineens gingen alle camera's aan en hielden de leerlingen een bedankbriefje voor de lens. "Ik was er echt stil van, ik sta erom bekend dat ik niet op mijn mondje ben gevallen maar ik wist gewoon een minuut lang niks te zeggen."

Na deze ontroerende actie van de leerlingen wist Conrad even niet meer waar hij het zoeken moest. "Ik kon echt geen les meer geven, ik was helemaal ontdaan. De leerlingen lagen alleen maar in een deuk omdat ze het zo leuk vonden dat ze mij van mijn stuk hadden gekregen."

"Heel veel docenten zullen de worstelingen herkennen, het missen van de verbinding met je klas en de leerlingen. Maar ze kunnen je ook heel erg verrassen. Mijn dag kan niet meer stuk, en dan moet de vakantie nog beginnen."