Jupiter en Saturnus op één lijn

Ster van Bethlehem op 21 december te zien: 'Symbolisch in deze tijd'

15 december 2020 13:03 Aangepast: 15 december 2020 18:51
Volgens Ignas Snellen kun je 21 december zelfs de ringen van Saturnus zien Beeld © EditieNL

Op 21 december 2020 zou hij aan de hemel moeten staan: de ster van Bethlehem. Inderdaad, dezelfde ster die verscheen toen Jezus Christus geboren werd en die op veel kerststallen prijkt. Maar wat is het precies?

Hoe het kan dat we binnenkort de ster van Bethlehem kunnen bewonderen, weet sterrenkundige Ignas Snellen van de Universiteit Leiden. "De planeten Jupiter en Saturnus komen steeds dichter bij elkaar te staan. Op 21 december staan ze zelfs in één lijn met de aarde", zegt hij tegen EditieNL.

Great conjunction

Dat ziet er vanaf de aarde uit als een stralende ster: de ster van Bethlehem. Het wordt ook wel de 'great conjunction' genoemd. Dit gebeurt één keer in de twintig jaar. In 1623 gebeurde het voor het laatst dat de planeten zo dicht bij elkaar stonden als dit jaar. "Het is dus erg uniek", vertelt Snellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ster van Bethlehem is een hoax'

"Mocht je de 21ste een telescoop kunnen regelen, dan kan je zelfs de ringen van Saturnus zien. Het weer moet alleen wel een beetje meezitten. Het moet niet te bewolkt zijn."

Nieuwe Testament

De ster van Bethlehem wordt genoemd in het Nieuwe Testament van Mattheüs, weet cultuurtheoloog Frank Bosman. "Hij schreef over een ster die verscheen toen Jezus Christus geboren werd", zegt hij tegen EditieNL.

"In die tijd was het heel normaal om te denken dat er iets gebeurde in de hemel wanneer er iets bijzonders aan de hand was op aarde. Het verschijnen van een ster, bijvoorbeeld. Ook in Griekse en Romeinse mythologie verschenen er sterren wanneer er een koning of god geboren werd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wetenschappers door het dolle heen: mogelijk leven op nieuwe planeet

Mattheüs gebruikte het verschijnen van de ster als bewijs dat Jezus Christus boven alle andere godheden stond. "Bijvoorbeeld boven de Romeinse keizers, die ook als goddelijk werden beschouwd."

Hoop in donkere dagen

Later werd de ster een symbool van hoop in donkere dagen. "Zo gebruiken we de ster boven kersstallen nu nog. Zeker in de donkere tijden van corona is de komst van de ster van Bethlehem erg mooi en symbolisch."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore