Ga naar de inhoud
Harde lockdown

Bakker, meubelzaak en drogist: welke winkels zijn essentieel?

Patisserie en chocolatier Willem Boom verwacht dat hij open mag blijven Beeld © EditieNL

Het kabinet presenteert vandaag een harde lockdown in de strijd tegen het coronavirus. Vanaf morgen moeten alle niet-essentiële winkels sluiten. Welke daar precies onder vallen is alleen nog de vraag. Moeten de deuren van de dierenwinkel, drogist en chocolatier op slot of mogen zij openblijven?

Tussen de begrippen essentiële en niet-essentiële winkel zit een groot grijs gebied, zegt retaildeskundige Kitty Koelemeijer. "Ik denk dat je de winkels kan onderverdelen in drie categorieën. Onder de eerste categorie vallen bijvoorbeeld supermarkten, dierenvoedingszaken, apotheken en andere winkels die levensmiddelen verkopen, zoals bakkers en slagers. Maar ook banken en tankstations."

Drogisterijen

Onder categorie twee vallen niet-essentiële winkels die wel gedeeltelijk gevuld zijn met essentiële producten, zoals drogisterijen. "Zij verkopen producten zoals medicijnen en maandverband, maar die kun je ook in essentiële winkels halen. Alleen stijgt dan de druk op de eerste categorie winkels. Daarom ziet het ernaar uit dat ook de drogist open mag blijven", denkt Koelemeijer.

Winkeliers
Lees ook:
Winkeliers angstig voor nieuwe maatregelen, en dus zijn ze nu langer open

Onder de derde categorie vallen alle niet-essentiële winkels die dicht moeten, omdat ze geen essentiële producten of levensmiddelen verkopen. Denk aan kledingwinkels, bloemisten, meubelzaken en cadeauwinkels." 

Onderscheid

Onduidelijk is nog of er binnen de eerste categorie onderscheid wordt gemaakt tussen winkels op basis van het soort levensmiddelen dat ze verkopen. "Sommige zaken verkopen eten dat valt onder de eerste levensbehoeften – denk aan slagers, bakkers en groentewinkels – maar daar tegenover heb je ook de chocolatier, visboer en patisserie. In Duitsland wordt daar wel onderscheid tussen gemaakt."

Patisserie en chocolatier

Willem Boom is eigenaar van Patisserie en Chocolatier Boom. Hij verwacht open te mogen blijven. "Ik sta geregistreerd als brood- en banketbakker, dus als het goed is val ik onder de essentiële winkels. Ook al verkoop ik geen brood, alleen kerststollen."

Harde
Lees ook:
Harde lockdown tot en met 19 januari, alle scholen dicht

Hij denkt dat alle winkels die voedsel verkopen open mogen blijven. "Als de overheid toch onderscheid gaat maken tussen diverse levensmiddelenwinkels, zou dat echt een rotstreek zijn. Het is twee weken voor kerst en iedereen heeft extra veel ingekocht. Wij ook."

Oplossing

Retaildeskundige Kitty Koelemeijer vraagt zich af of het überhaupt een goede zet is van het kabinet om niet-essentiële winkels te sluiten. "Een van de redenen is dat ze geen toeristen uit Duitsland willen die hier massaal hun kerstcadeaus inkopen. Maar is het dan de oplossing om bijna alles te sluiten? Ik denk dat het op bepaalde plekken, vooral in de grote steden, soms misgaat. Maar in veel binnensteden is het echt veel rustiger."

Ze verwacht dat webwinkels en postbedrijven het nu gigantisch druk gaan krijgen. "Dat wordt het volgende probleem. Distributiecentra en postbezorgers kunnen de druk nu al amper aan, laat staan als iedereen massaal online kerstcadeaus gaat inslaan."

Bakker en drogist broodnodig?

02:56