Zwaarder letsel bij ongeval

ANWB: 'Doe je dikke winterjas uit achter het stuur'

12 december 2020 16:20 Aangepast: 12 december 2020 18:33
Verslaggever Michiel Sampon Beeld © EditieNL

"Doe je winterjas uit achter het stuur", die oproep doet de ANWB. Bestuurders die een ongeval krijgen en een dikke jas dragen lopen meer risico op zwaardere verwondingen.

De Duitse zusterorganisatie van de ANWB – de ADAC – deed onderzoek naar het effect van dikke winterkleding wanneer de bestuurder een noodstop moest maken of in botsing kwam. Doordat de gordel losser zit bij ruimzittende kleding snijdt de riem in de buik bij noodsituaties.

Annemarie van der Velden, eerste hulp arts en voorzitter Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Artsen, legt uit hoe dat komt.

Meer letsel

"Als je met een te dikke winterjas achter het stuur gaat zitten, dan kan dat een enorme impact veroorzaken op je ingewanden", zegt ze tegen EditieNL. "Doordat de jas te dik is, zit je gordel eigenlijk te los en sluit hij niet goed aan op het lichaam. Hierdoor klapt de gordel tegen het lichaam aan, waardoor je meer letsel kan oplopen."

Natuurlijk is het afhankelijk van het type ongeluk dat iemand krijgt: het ligt eraan of het een kopstaatbotsing is of een zijwaartse botsing.

'In het vel snijden'

"Maar met de intensiteit van zo'n klap, kan je niet alleen je botten breken, ook je darmen, longen, alvleesklier en je aorta kunnen een flinke dreun krijgen." Je gordel wordt als het ware tegen je aan getrokken, en kan daardoor ook in je vel snijden. "Door de druk die erop komt, kunnen organen beschadigd raken of stuk gaan."

Zowel de ANWB als de arts raden aan om als je toch met een jas aan achter het stuur gaat zitten om ervoor te zorgen dat je de gordel extra stevig aansnoert. Of de jas over de gordel te dragen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore