Ga naar de inhoud
Eemnes

Paard overleden na verwonding door vuurwerk: 'Onherstelbare schade'

Het paard had gescheurde banden en meerdere botsplinters Beeld © Pensionstal de Paardenstek

Twee vrouwen werden vorige week tijdens een rondje paardrijden in Eemnes opgeschrikt door een jongen die vuurwerk over een schutting gooide. Een van de paarden raakte daarbij zo ernstig gewond dat hij ingeslapen moest worden.

"Wat een rustig staprondje met de paarden had moeten worden eindigde vorige week maandag voor twee Eemnesser amazones in een nachtmerrie", schrijft Pensionstal de Paardenstek op Facebook.

Geschrokken

Tijdens een ritje door het dorp werden de vrouwen opgeschrikt door vuurwerk dat over de schutting vanuit een tuin op straat werd gegooid. Een grondtol kwam vlak voor de paarden terecht. Ze schrokken hier zo van dat ze direct omkeerden, waarbij een van de dieren viel.

'Verkoop
Lees ook:
'Verkoop illegaal vuurwerk begint op drugshandel te lijken'

Het paard wilde geen stap meer zetten en moest per trailer naar de stal gebracht worden. Daar constateerde een dierenarts inwendig letsel aan een van de achterbenen. In eerste instantie kreeg het paard zware pijnstillers, maar na een paar dagen was er nog steeds geen verbetering te zien.

Uit lijden verlossen

Na meer onderzoek werd er onherstelbare schade aan de knie vastgesteld. "De vele gescheurde banden en meerdere botsplinters rondom het gewricht zouden blijvend pijn en kreupelheid voor het paard betekenen", aldus de stal. Er was maar een optie: het paard uit zijn lijden verlossen. "Zo kwam er plots een zeer abrupt einde aan het leven van het geliefde paard."

Kat
Lees ook:
Kat met vuurwerk in achterwerk: hoe pak je dit soort dierenbeulen aan?

De stal heeft contact met de gooier van het vuurwerk en zijn ouders. "Ze waren diep onder de indruk van wat er was gebeurd. Dat dit het gevolg van zijn daad zou zijn, had de jongen zich nooit gerealiseerd en zeer waarschijnlijk zal hij ook nooit zoiets meer doen."

Leed besparen

De stal deelt het bericht in de hoop soortgelijk leed in de toekomst te besparen. "Het paard komt er niet meer door terug, maar hopelijk is dit bericht een stimulans aan alle ouders om hun kinderen nogmaals op de gevaren van vuurwerk te wijzen."