Ga naar de inhoud
Coronavirus

Verplicht vaccineren, kan dat? 'Dan ga ik verhuizen'

Monique van de Bilt peinst er niet over zich te laten vaccineren Beeld © EditieNL

Als alles volgens plan verloopt kunnen we in januari beginnen met vaccineren tegen het coronavirus. Dat klinkt mooi, maar een groot deel van de Nederlanders staat sceptisch tegenover het vaccin. Kan er een vaccinatieplicht komen?

Het aantal mensen dat zich wil laten vaccineren daalt. Zei in juni nog 73 procent zich te willen laten inenten tegen het coronavirus; inmiddels is dat aantal gezakt naar 60 procent. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau I&O. Van de mensen die in de zorg werken zegt eenderde zich niet te willen laten vaccineren. Dat blijkt uit cijfers van beroepsorganisatie Nu'91.

Indirecte vaccinatieplicht

Om toch te zorgen dat genoeg mensen het coronavaccin krijgen, pleit 44 procent van de Nederlanders voor het ontnemen van rechten van ongevaccineerden. Zij vinden het een goed idee dat niet-ingeënte mensen bijvoorbeeld niet meer naar de bioscoop mogen, geen restaurant meer kunnen bezoeken of niet meer mogen vliegen. Dat blijkt uit een onderzoek van DVJ/Insights in opdracht van EditieNL.

Premier
Lees ook:
Premier Rutte: kabinet denkt na over indirecte vaccinatieplicht

Martin Buijsen, jurist en hoogleraar gezondheidsrecht, pleit voor een vaccinatieplicht. "Veel mensen zijn op dit moment sceptisch. Als er te veel mensen aarzelen dan wordt de groepsimmuniteit niet gehaald. Een wet zou op zijn plaats zijn om dat te realiseren", zegt hij tegen EditieNL.

Zachte dwang

Hij heeft uitgezocht of er een wet kan worden gemaakt waarmee je mensen dwingt zich te laten inenten. "Dat blijkt te kunnen. Het is niet in strijd met de Europese en internationale mensenrechtenverdragen."

Het gaat dan niet om fysiek gedwongen vaccinatie, maar om 'zachte dwang', zoals hij het zelf noemt. "Mensen worden dan geprikkeld om zich te laten vaccineren. Bijvoorbeeld door ongevaccineerde mensen te weigeren in het vliegtuig, restaurant of openbaar vervoer. Of in te stellen dat zorgmedewerkers bij weigering andere werkzaamheden moeten verrichten."

Buitenland

Zo'n plicht is niet echt Nederlands, geeft hij toe. "Vooralsnog is het voornemen van het kabinet om het vrijwillig te houden. Maar sommige landen om ons heen, zoals Frankrijk, Italië en Duitsland, hebben wel een vaccinatieplicht. Voor kinderen weliswaar, maar die mogen dan bijvoorbeeld niet ongevaccineerd naar het kinderdagverblijf."

Drie
Lees ook:
Drie zorgmedewerkers over misschien/wel/niet vaccineren tegen corona

Volgens Buijsen is er weinig reden om tegen het vaccin te zijn. "Vaccineren is een van de succesvolste medische ingrepen. Bij de goedkeuring van een vaccin komt heel wat kijken. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) geeft echt niet zomaar goedkeuring."

Niet vaccineren

Monique van de Bilt peinst er niet over zich te laten vaccineren. "Ik ben niet tegen vaccineren, maar van dit vaccin zijn er geen effecten bekend op de lange termijn. Wat ze ontwikkelen is nieuw. Ik kijk het liever even aan, een jaar of tien. Nu ben ik kerngezond. Je gaat je been toch ook niet in het gips zetten voordat het is gebroken?"

Ze is niet om te praten, zegt ze. "Ook niet als dat betekent dat ik niet meer mag vliegen en niet meer uit eten kan. Ik kijk wel toe vanaf de zijlijn. Ik ken genoeg mensen die hetzelfde denken. Desnoods ga ik verhuizen en begin ik daar mijn eigen restaurant en organiseer ik m'n eigen festival."

Bekijk hier de video:

02:09