Brandweer raadt af

Wensballonnen niet aan te slepen: 'Kijk goed welke je koopt'

10 december 2020 17:15 Aangepast: 10 december 2020 17:24
Jon Franken waarschuwt voor goedkope exemplaren Beeld © EditieNL

De wensballonnen zijn dit jaar niet aan te slepen. Bij veel groothandels en online shops zijn ze uitverkocht. De brandweer is daar niet blij mee; die raadt het gebruik van wensballonnen af.

De ballonnen bij groothandel LaLieFra XL zijn al bijna uitverkocht. "Ik heb nog maar enkele stuks liggen. De pallets zijn helemaal leeg", zegt eigenaar Jon Franken tegen EditieNL.

Emotie

Het verbaast hem niet. "Logisch natuurlijk, nu met de coronacrisis. Mensen willen op oudejaarsavond om twaalf uur iets van emotie loslaten. Normaal gesproken gebeurt dat met een potje vuurwerk, nu denk ik dat veel mensen een wens de lucht in willen laten."

Richtlijnen

Niet overal mogen wensballonnen de lucht in gelaten worden. Zo geldt er onder andere in Delft, Helmond, Voorst en Weert een verbod. De brandweer raadt het gebruik van wensballonnen helemaal af. Besluit je toch om het te doen, let dan op de volgende zaken:

  • Zorg dat je altijd met twee mensen bent
  • Kijk de ballon zo lang mogelijk na
  • Laat nooit op bij regen, mist of harde wind
  • Niet in omgeving van huizen en bomen
  • Niet binnen een straal van 15 km van een vliegveld

Eisen

De wensballonnen die in Nederland worden verkocht moeten voldoen aan de veiligheidsregels van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. "Zo bevatten de ballonnen die wij leveren aan feestwinkels geen metaal en er zit een lapje brandvertragend materiaal onder het brandende deel. Op die manier kan er geen brand ontstaan als de wensballon ergens op neerkomt", vertelt Franken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer gemeentes verbieden wensballonnen

Er zijn echter ook wensballonnen in omloop die niet aan de richtlijnen voldoen. "Ik hou mijn hart vast voor al die rotzooi die tegenwoordig op het internet te verkrijgen is. Wensballonnen voor nog geen euro. Vaak komen die uit het buitenland en voldoen ze niet aan de veiligheidseisen."

Gevaar

Bij het aansteken van zulke goedkope wensballonnen kan volgens Franken een steekvlam ontstaan. "Enorm gevaarlijk. Koop je wensballon dus het liefst via een feestwinkel in Nederland of een gerenommeerde webwinkel. En blijf voorzichtig en houd je kop erbij. Het blijft de verantwoordelijkheid van de gebruiker. Een kaars laat je ook niet onbeheerd achter."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore