Ga naar de inhoud
Internationale Dag van de Mensenrechten

Sinds vandaag is er een mensenrechtenvlag: 'Voor iedereen'

Stefano La Heijne bij de nieuwe vlag Beeld © EditieNL / Anti Discriminatie Bureau Zeeland

Het is vandaag de Internationale Dag van de Mensenrechten en speciaal daarvoor is er een nieuwe vlag geïntroduceerd: de mensenrechtenvlag, die staat voor gelijkwaardigheid van ieder mens op aarde. Door heel Nederland zullen meer dan 300 vlaggen te zien zijn, bijvoorbeeld bij kerken, scholen en gemeentes.

De regenboogvlag, een Black Lives Matter-vlag, en eerder dit jaar werd er zelfs een 'coronavlag' gedrukt. Er bestaan allerlei vlaggen die staan voor specifieke groepen of dingen. Maar de nieuwe mensenrechtenvlag is juist ontworpen om voor iedereen te zijn.

Verbinding

"We kwamen erachter dat er behoefte is aan een vlag die niet voor een bepaalde groep is. Niet iedereen wil voor iedere doelgroep een aparte vlag ophangen", vertelt Stefano La Heijne-Frans van het Anti Discriminatie Bureau Zeeland, dat het initiatief nam om de vlag te ontwerpen.

"Deze vlag is voor iedereen. De mensenrechtenvlag staat voor verbinding tussen alle mensen op aarde. Hiermee kunnen instanties, bedrijven, organisaties en particulieren laten zien dat ze de mensenrechten respecteren en ondersteunen."

Hele
Lees ook:
Hele buurt hangt regenboogvlag uit na bekogeling met eieren

Op de vlag is een DNA-wokkel te zien, in een gele kleur die staat voor de zon. De andere kleuren in de vlag zijn groen, voor de aarde, en blauw, voor de lucht. Er zijn meer dan 300 vlaggen gedrukt die in heel Nederland moeten gaan wapperen. "Volgend jaar is het de bedoeling dat deze vlag over de hele wereld te zien is."

Regels

Het is niet de eerste vlag met een speciale betekenis die wordt ontworpen. Maar mag dat eigenlijk zomaar? "Er zijn eigenlijk geen regels bij het bedenken van een vlaggenontwerp. Alles mag", legt Theun Okkerse uit. Hij is vlaggenexpert bij de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde. "Je moet wel rekening houden dat je symbolen zoals een hakenkruis, dat verboden is, ook niet op een vlag mag afbeelden. Maar er is geen wet die zegt wat wel mag en wat niet mag op een vlag."

Simpel ontwerp

Een goede vlag is volgens de expert simpel en duidelijk. "Bijvoorbeeld de regenboogvlag, of de vlag voor milieuactivisten: dat is een cirkel met een zandloper", geeft hij als voorbeeld. "Er zijn veel speciale vlaggen met allerlei teksten en symbolen erop, dat kan ook te veel worden."

Al zie je volgens Okkerse soms ook lelijke vlaggen die toch breed worden gedragen. "Als het idee erachter sterk is, kan zo'n vlag populair zijn. Dan gaat het niet om de vlag maar om het idee. Ideaal is als de vlag goed ontworpen is én het idee erachter goed is."

Pittiger

Okkerse heeft ook wel een oordeel over de mensenrechtenvlag: "Ik denk dat het contrast met het groen en het geel wat laag is, het groen had pittiger gemogen, feller. Die stoffen zijn zo transparant. Het ontwerp is op zich prima, maar ze hadden even proeven moeten maken, want nu gaat dat groen en geel bijna in elkaar over. Het gaat er hier om dat de DNA-string – het symbool op de vlag – opvalt." 

Bekijk hier de video:

02:04