Ga naar de inhoud
Stokkende ademhaling

Helpt trompet spelen tegen slaapapneu? 'Tongspieren trainen'

Willy kreeg last van slaapapneu toen hij stopte met trompet spelen

Stoppen met ademen tijdens het slapen: dat is wat er gebeurt bij mensen met slaapapneu. Zes tot twaalf procent van de volwassenen in Nederland heeft hier last van. Een muzikant uit Son en Breugel denkt dat hij het 'medicijn' gevonden heeft: trompet spelen. Kan dat echt helpen tegen slaapapneu?

Muzikant Willy van Gorp speelde jarenlang fanatiek trompet, maar stopte daar een paar jaar geleden vrij abrupt mee. "Ik kreeg daarna flink last van slaapapneu. Op het hoogtepunt stokte mijn adem 's nachts soms zelfs dertig keer per uur", vertelt hij aan EditieNL.

Tongspier

Hij ging de medische molen in toen hij de diagnose kreeg. "Ik moest een masker met slangen opdoen als ik slaap, die pompt lucht om je keel open te houden, dat soort dingen", zegt hij.

Wat is slaapapneu?

Bij slaapapneu wordt de luchtpijp afgesloten tijdens je slaap. Je ademhaling wordt dan belemmerd. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in je lichaam. Het kan zijn dat je er wakker van wordt en dus slecht slaapt of klachten krijgt zoals vermoeidheid, hoofdpijn en slecht concentreren. Sommige mensen kunnen er ook doorheen slapen.

Als je adem meer dan vijf keer per uur stokt, heb je slaapapneu. Het gevolg kan zijn dat je overdag slaperig bent of je minder goed kan concentreren.

"Op een gegeven moment zei een onderzoeker tegen mij dat het probleem vaak in de achterste tongspier en het gehemelte zit. Toen ging bij mij een lampje branden: dat gebied van je hoofd gebruik je ook bij trompet spelen, en ik kreeg problemen toen ik daarmee stopte."

Simpel
Lees ook:
Simpel apparaatje moet slaapapneu opsporen

Hij besloot zijn eigen onderzoek te starten. "Ik heb meerdere conservatoria benaderd met de vraag of de zangers en blaasmuzikanten last hadden van slaapapneu. Ik kreeg bijna 1750 reacties terug en niemand had er last van. Toen wist ik dat ik op de goede weg zat."

Oefeningen

In de hoop van zijn slaapapneu af te komen, pakte hij het trompet spelen weer op. Ook ging hij speciale techniekoefeningen doen. "Die kunnen ook niet-muzikanten doen. Je moet bijvoorbeeld heel overdreven 'ta-ka-ta-ka-ta' uitspreken of met je tong je neus proberen aan te raken. Het zijn geen leuke oefeningen en je krijgt er ook spierpijn van. Wat ook goed werkt is het spelen van de didgeridoo."

Cursussen

Na zes maanden oefenen heeft een longarts opnieuw gekeken hoe vaak Willy's adem stokte. "Dat bleek toen 2,6 keer per uur te zijn. Een half jaar daarvoor was het nog dertig keer." De muzikant is nu bezig cursussen op te zetten voor mensen met slaapapneu. "Ik heb er achteraf spijt van dat ik ben gestopt met trompet spelen."

Keelholte

Kunnen zulke trainingen echt helpen? "Er zijn niet veel studies naar gedaan, maar er zijn wel aanwijzingen dat het consequent trainen van de tong- en keelspieren kan helpen tegen slaapapneu", zegt Lisette Venekamp, somnoloog en longarts bij centrum voor slaapgeneeskunde Kempenhaeghe.

Samantha
Lees ook:
Samantha ligt al 19 jaar naast een snurkende man: 'Hij zaagt hele bossen om'

Of het bij jou ook werkt, hangt af van een aantal factoren. Slaapapneu kan namelijk door verschillende dingen veroorzaakt worden, variërend per persoon. "Ten eerste de bouw van de bovenste luchtwegen. Maar ook overgewicht kan meespelen, of de hoeveelheid weefsel in je keelholte. Als die groot is, is er namelijk minder ruimte in de keelholte", zegt Venekamp. 

"Voor een klein groepje zou trompet spelen of didgeridoo spelen dus kunnen helpen."

Bekijk hier de video:

02:14