Dik door wijn?

Kerst zonder schuldgevoel? Suikervrije wijn op de markt

11 december 2020 14:15 Aangepast: 11 december 2020 17:22
Beeld © EditieNL

Geen gebrek aan eten en drinken tijdens de decembermaand. Wie toch een beetje op z'n gezondheid wil letten, heeft een nieuwe optie: Martin Jansen heeft wijn op de markt gebracht zonder suiker, en dus ook met minder calorieën. Kunnen we daardoor zorgeloos genieten tijdens de feestdagen? Of is wijn eigenlijk niet zo'n dikmaker?

"Frisdranken zonder suiker worden al jaren steeds populairder, maar bij wijn is dat nog niet het geval", zegt Martin Jansen van The Pure Winery tegen EditieNL. "Terwijl er zat mensen zijn die vanuit medisch oogpunt wijn willen drinken, maar dat niet kunnen vanwege de hoge hoeveelheid suiker. En er is in de wijnwereld zo weinig vernieuwing."

Geen suiker

Via zijn investeringsmaatschappij kwam hij in contact met een Brits bedrijf dat wijnen zonder suiker op de markt bracht en zo ging het balletje rollen. Met bedrijf The Pure Winery brengt Jansen nu allerlei wijnen op de markt zonder suikers en koolhydraten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoeveel glazen uit een fles wijn? 'We weten de juiste porties niet'

Hoe zit het met de calorieën?

Een glas suikervrije witte wijn bevat 55 kcal. Een normaal glas droge witte wijn bevat 67 kcal.

De suikervrije rode wijn bevat ook 55 kcal per glas. Normale rode wijn heeft zo'n 82 kcal.

Bron: Voedingscentrum

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hard seltzer nieuwe hype? 'Het is een bewustere keuze'

"Onze wijnen zijn een stuk gezonder dan de reguliere. Ze bevatten 10,5% alcohol, dat is een stukje minder dan de meeste andere wijnen, en nul gram suiker." 

Van suiker naar alcohol

Maar hoe maak je een wijn zonder suiker? "Druiven bevatten suikers, door middel van fermentatie worden die suikers omgezet in alcohol. Normaal gesproken blijven er altijd suikers over in de wijn, die zijn goed voor de smaak. Maar onze wijnen zijn gefermenteerd met speciale gist. Daardoor worden alle suikers omgezet in alcohol en blijft er niks over. Dat zijn dus een stuk minder calorieën", legt Jansen uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door corona leven we ongezonder, precies wat we niet moeten doen

Volgens Jansen doet het proces niks af aan hoe lekker het drankje smaakt. "We hebben veel positieve reacties gekregen van mensen. Je moet onze wijn ook niet vergelijken met een rode volle wijn die heel zwaar op de tong ligt. We willen juist een wijn maken voor het gemiddelde publiek, niet te zwaar, maar met genoeg lekkere smaak. En die lekker drinkbaar is."

'Laat je niet foppen'

Maar zet het zoden aan de dijk om je normale wijntje te vervangen voor deze variant? Internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC is sceptisch. "Suikervrije wijn is echt een minimaal stapje in de goede richting", zegt ze. "Laat je niet foppen, want het bevat geen suiker, maar wel nog steeds alcohol en dus calorieën."

En het drinken van alcohol kan er volgens haar ook toe leiden dat je lichaam vet gaat opslaan. "Als je alcohol drinkt, zal de lever het afbreken van alcohol voorrang geven op het afbreken van vet. Hierdoor wordt de vetverbranding onderdrukt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ik doe even dranquilo' moet een gevleugelde uitspraak worden

Als je bijvoorbeeld wil afvallen, kan het volgens de arts daarom verstandig zijn om helemaal geen alcohol te drinken. "Daarnaast kan alcohol het belonende effect van eten versterken. Ook eet je mogelijk meer dan normaal, omdat alcohol ontremmend werkt. Bovendien heb je met vloeibare calorieën als wijn veel minder snel een verzadigingsgevoel."

Met mate

Tijdens de feestdagen kun je best gewoon een glaasje alcohol drinken. "Geniet als je dat wilt van een glaasje champagne, maar doe het met mate. En vermijd bingedrinken! Want kilo's komen er makkelijker bij dan dat ze eraf gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore