Amsterdam

Homobar wordt Ikea: 'Dat mag wel open'

08 december 2020 13:13 Aangepast: 08 december 2020 15:13
Aan de gevel hangt een geel/blauw uithangbord Beeld © Spijkerbar

Je kunt er geen Billy-boekenkast kopen, je kunt er niet ontbijten voor een euro, 'maar ze mogen best een ballenbak neerzetten hier'. Horecaondernemer Steven Koudijs veranderde de naam van de oudste gaybar van Amsterdam van Spijkerbar naar Ikea. "Want dat mag wel open."

Het is natuurlijk niet echt een Ikea, en hij heeft er ook geen toestemming voor gevraagd. Het is een noodkreet van een ondernemer in zwaar weer.

"Ik vrees dat Spijkerbar en andere karaktervolle tentjes uit het straatbeeld gaan verdwijnen", zegt eigenaar Steven Koudijs tegen Editie NL. Daarom hing hij een groot geel/blauw bord aan zijn gevel met daarop de naam van het Zweedse concern. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deel horeca dreigt met ongehoorzaamheid: deuren open vanaf 17 januari

"Ik heb verder niks tegen Ikea hoor, maar zij mogen wel open, en kunnen overleven. En wij starters kunnen dat niet."

Geen steun

Koudijs nam in maart de bekende homobar Spijkerbar over. Omdat hij geen omzet van voorgaande jaren kan laten zien krijgt hij geen steun van de overheid. De vorige eigenaar is volgens hem met de noorderzon vertrokken en wil geen cijfers geven. Dus teert de horecaondernemer sinds maart op eigen zak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horeca vreest sluiting tot half januari, wil 100 procent compensatie

"Voor mij is dit een dramaverhaal. Ik heb de bar sinds maart en ik ben alleen in de zomer open geweest. Door de overname heb ik veel schulden en nu heb ik ook geen inkomsten om af te lossen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IKEA stopt wereldwijd met papieren catalogus

Koudijs hoopt met zijn actie de overheid wakker te schudden. "Ze noemen het een tegemoetkoming vaste lasten. Ik kan laten zien dat ik vaste lasten heb, maar waarom krijg ik dan niks? Het is gewoon niet eerlijk en ik hou het zo niet langer vol."

Kale kip

Ikea heeft nog niet op de actie van Spijkerbar gereageerd. "Ik hoop op een positieve reactie en niet op een brief van een advocaat. Maar ach, van een kale kip kun je niet plukken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore