Persconferentie

Wéér niet thuis eten: hoe combineren politici hun werk met gezin?

08 december 2020 11:30 Aangepast: 14 december 2020 11:43
Hoekstra arriveert met zijn zoon bij het Catshuis Beeld © ANP

Het is een aandoenlijk beeld: het zoontje van minister Hoekstra samen met zijn vader, met een doos Lego onder de arm, op weg naar een overleg in het Catshuis. Leden van het kabinet draaien overuren door de coronacrisis en ook vanavond zijn ze – door de zoveelste persconferentie – niet op tijd thuis voor het avondeten. Hoe lang houden ze dat vol?

Vanavond staat persconferentie nummer 45 op de planning. En dus werd er afgelopen zondag druk overlegd op het Catshuis. Weg weekend, weg gezinsleven. Wopke Hoekstra had zijn zoon maar meegenomen, om later die middag met hem mee te gaan naar het zwembad waar zijn zoon op moest dagen voor zijn zwemdiploma. Het gezinsleven gaat namelijk gewoon door.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vanavond weer persconferentie: versoepelen rond kerst of niet?

Hoe houden politici de balans? "Hard werken is niet erg", zegt arbeidspsycholoog Toon Taris. "Het probleem is herstellen.  Als je uren achterelkaar keihard werkt, moet je wel vakanties en weekenden hebben."

Weekenden

Maar ook in die weekenden wordt dus gewerkt.  Hoe politici dat volhouden? Taris heeft geen idee: "Die mensen zijn zeven dagen per week met werk bezig. Ik kan mij voorstellen dat daar problemen optreden. Maar als politicus weet je dat wat jij doet belangrijk is. En dat kan ook energie geven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuiswerken blijft, dus willen werkgevers af van de reiskostenvergoeding

Toch wil dat niet zeggen dat het daardoor ook vol te houden is. "Deze coronapandemie is onvoorspelbaar, uitzichtloos. We hadden de hoop dat het binnen een paar weken over zou zijn, de zomer kwam en nu is het weer terug. Dan is het als politicus verdomd moeilijk gemotiveerd te blijven."

Verantwoordelijkheid

Maar tegelijkertijd houdt dat verantwoordelijkheidsgevoel hen op de been. "Het is hun taak, en ze kijken vooral naar de lichtpuntjes: de cijfers zijn hier in Nederland niet goed, maar we weten dat er vanaf vandaag in Engeland gevaccineerd gaat worden. Dus er is licht aan het einde van de tunnel."

Verslaggever Maarten Holla vroeg onze minsters, waaronder Wopke Hoekstra, of ze niet te hard werken. Verslaggever Maarten Holla vroeg onze minsters, waaronder Wopke Hoekstra, of ze niet te hard werken.

Ondanks dat licht aan het einde van de coronatunnel zijn we er nog niet. Volgens politiek verslaggever Frits Wester is het de langste crisis na de Tweede Wereldoorlog. "Het beheerst de agenda van iedereen. Rutte, De Jonge en Hoekstra komen om in het werk. De enige manier waarop je dit soort werk kunt doen is het hebben van een goed werkend thuisfront."

Overlijden moeder

Voor premier Rutte is het misschien iets gemakkelijker denkt hij omdat hij geen gezin heeft. "Maar toen zijn moeder overleed stond hij gewoon een persconferentie te doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jaap en gezin hoeven zich tijdens lockdown niet te vervelen

"Ze verdienen een leuk salaris maar ook weer niet zó veel. Plus ze moeten naast hun ministerwerk ook nog twintig uur in de kamer staan. De Jonge loopt over en dat zie je."

Grijs haar

Het harde werk kan iemand letterlijk tekenen. "Bij de bankencrisis zag je toenmalig minister van Financiën Wouter Bos in drie maanden tijd grijs worden. Het is geen gemakkelijk baantje."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore