Ga naar de inhoud
Amalia kinderziekenhuis

Kinderchirurg Sanne maakt poppen met een stoma: 'Laten zien dat ze normaal zijn'

Sanne en haar moeder maken poppen met een stoma

Kinderchirurg Sanne ziet op haar werk vaak kindjes met een stoma. De 37-jarige vrouw uit het Gelderse Malden wil graag dat zij met poppen kunnen spelen die dat ook hebben, maar die bleken in Nederland niet verkrijgbaar. Daarom maken zij en haar moeder de poppen nu zelf.

Sanne werkt als kinderchirurg in het Amalia kinderziekenhuis van het Radboudumc. Zelf kampt ze met maag-darmproblemen. Een jaar geleden kreeg ze een stoma in haar maag en sinds kort heeft ze er ook een in haar darmen. "Mijn kinderen begrepen niet direct hoe dat werkt", vertelt ze aan EditieNL.

Amerika

Vorig jaar was Sanne voor haar werk op een congres in Amerika, waar ze poppen met stoma's tegenkwam. "Ik vroeg of ik er misschien eentje kon krijgen om mijn situatie thuis aan mijn kinderen uit te leggen. Ze hebben toen speciaal een pop voor mij gemaakt."

Narik
Lees ook:
Narik (7) en zijn stoma gaan viral: opvoedkundig verantwoord?

Vooral haar 6-jarige dochter had daar veel profijt van. "Ik dacht: dit moeten wij in Nederland ook hebben. Helaas zijn zulke poppen nergens te krijgen. Daarom heb ik er vijftien in Amerika besteld om aan de kinderen op mijn werk te geven. Het duurde alleen vijf maanden voordat ze hier waren. Bovendien moesten we er naast de verzendkosten ook nog invoerrechten over betalen. Een duur grapje dus."

Nauwkeurig werk

Ze had het erover met haar moeder Ans, die zei: "Goh, volgens mij kan ik dit ook wel maken. Misschien zelfs beter." Sindsdien zijn de twee er druk mee. "Ik heb mijn moeder tot in detail uitgelegd hoe de poppen eruit moeten zien, zodat ze realistisch zijn. Dat vind ik heel belangrijk", zegt Sanne.

Het is een flinke klus: elke pop kost Ans zo'n vier à vijf uur werk. Er zijn poppen in alle soorten en maten. "Niet alleen met darmstoma's, maar ook voedingsstoma’s. Daarnaast hebben we ook poppen met een spoelstoma, voor kinderen die niet zelf kunnen poepen. Elk kindje krijgt een pop die bij hem of haar past. Ook de kleuren van het haar en shirt mag het kind zelf uitkiezen."

De eerste vijftien zelfgemaakte poppen heeft inmiddels uitgedeeld aan kinderen met een stoma in het Amalia Kinderziekenhuis. "De reacties zijn geweldig. Zowel de kinderen als de ouders vinden het ontzettend leuk. Ik had niet verwacht dat iedereen zo enthousiast zou zijn. Ik was zelfs bang dat het niet bij iedereen goed zou vallen."

Niets gek aan

Sanne hoopt dat de kinderen dankzij de poppen beseffen dat er niets raars is aan een stoma. "Het is ook handig om aan vriendjes, broertjes en zusjes te kunnen laten zien wat er aan de hand is, zonder dat ze meteen hun eigen buik hoeven te laten zien."

Ans is van plan om honderd poppen per jaar te maken. "Dat moeten er genoeg zijn voor alle kindjes met een stoma in het Amalia Kinderziekenhuis", legt Sanne uit. "Natuurlijk zou ik het super vinden als ook andere mensen dit idee volgen, zodat de poppen ook op andere plaatsen in Nederland beschikbaar zijn. Ze mogen altijd contact met ons opnemen, dan sturen we de patronen door."

Budget

Op dit moment betaalt Sanne veel uit eigen zak. "De stoffen heb ik vanuit een ander project kunnen vergoeden, maar de rest betaal ik zelf. Ik heb bijvoorbeeld ook een bureau voor mijn moeder gekocht. Haar naaimachine is ook al veertig jaar oud, dus die zal ook een keer vervangen moeten worden."

Via het Amalia Kinderfonds is het sinds vandaag mogelijk om Sanne en Ans financieel te steunen. "Mensen kunnen ons nu direct steunen. Het komt niet op een grote hoop, maar echt bij ons terecht."