Ga naar de inhoud
Oudehorne

Mysterie rondom 'monoliet' in Friesland: 'Kan buitenaards zijn'

Dit object stond zondagochtend ineens in Friesland

Een groot mysterie in het natuurgebied bij het Friese Oudehorne. Op onduidelijke wijze stond daar zondagochtend ineens een groot stalen object. Het ziet eruit als een monoliet, een bouwwerk dat eerder al in de Verenigde Staten en in Roemenië opdook.

Thijs de Jong deed de vondst zondagochtend rond 10 uur. "Ik liep er toevallig langs tijdens een wandeling. Ik loop daar wel vaker, het is een mooi stukje natuurgebied. En toen stond dat ding er ineens."

Weer
Lees ook:
Weer een mysterieuze zuil opgedoken, dit keer in Friesland

Zijn zoon woont er vlakbij. "Hij weet zeker dat het ding er zaterdagmiddag nog niet stond. Het is een vreemd verhaal. Nergens zijn voetstappen of afdrukken te zien. Het lijkt me niet dat dit zomaar een stunt is. Dit kunstwerk maak je niet in een paar dagen. Het was heel mooi, van hoge kwaliteit. Ik vermoed dat er een kunstenaarscollectief achter zit." Inmiddels is het object weer verdwenen.

VS en Roemenië

Zowel in Roemenië als in de woestijn van Utah is onlangs een monoliet opgedoken. Wie de stalen zuilen hebben geplaatst, is onduidelijk. Er wordt gespeculeerd over een verband tussen de objecten.

Over de herkomst klinken verschillende verhalen. Volgens sommigen gaat het om een project van een inmiddels overleden kunstenaar, anderen houden het op het werk van buitenaardse wezens en weer anderen denken aan een goede grap.

Buitenaards

Veel mensen vinden het mysterieuze object erg boeiend, weet godsdienstfilosoof Taede Smedes. "Ze kennen het van de film '2001: A Space Odyssey' van Stanley Kubrick. Daarin speelt de monoliet een belangrijke rol. Het kan iets buitenaards zijn, dat maakt het interessant", zegt hij tegen EditieNL.

Juist dat mysterieuze wekt de nieuwsgierigheid. "De vraag is altijd: zijn wij alleen in het universum? We kunnen niet uitsluiten dat er een andere beschaving bestaat die ook kan reizen en hierheen kan komen. Of die hier misschien zelfs al zijn. Deze monoliet speelt op de verbeelding in."

Mysterieuze
Lees ook:
Mysterieuze zuil duikt op in Roemenië, kort na verdwijnen van zuil in Utah

Zelf vermoedt hij dat het gewone mensen zijn geweest die het ding hebben neergezet. "Ik denk dat er een oudejaarsvereniging achter zit. Met name in kleine gehuchten vinden ze dat leuk om te doen. Maar je weet het niet."

Coronamoe

Het voorwerp krijgt op dit moment misschien wel extra aandacht door corona, denkt Smedes. "De media springen er echt op. We zijn coronamoe en willen iets leukers en luchtigers om over te praten. Morgen gaan we weer serieus doen, dan horen we of kerst door kan gaan. Tot die tijd is dit nieuws wel verfrissend."